Колишній голова СБУ Валентин Наливайченко оприлюднив докази регулярних переказів з України в офшори грошей компанією, яку пов'язав із заступником голови фракції БПП Ігорем Кононеком. Сам нардеп заявив, що Генпрокуратура підтверджень звичнувачень не знайшла. Компанія давно закрита, а дії Наливайченки назвав "перевиборчим піаром".

"В липні-травні цього року з серверів компанії "УкрПромІнвест" щодня переказувалося на британські офшори по 100-200 тисяч доларів. З офшорів гроші надходили до австрійських та латвійських банків. За моїми підрахунками – це майже $700 млн", - заявив Наливайченко. Це відбулося сьогодні на засідання Комітету з протидії корупції Верховній Ради.

За оприлюдненою інформацією, всі гроші ішли через дві компанії – Intraco Management та Ernion, які зареєстровані на доньку Ігоря Кононенки – Дарію. Джерелом походження грошей Наливайченко назвав політичну корупцію.

"Два місяці тому я звернувся до Генеральної прокуратури України з вимогою провести належне розслідування, заарештувати ці рахунки та повернути гроші в країну. Оскільки реакції досі немає – вимагаю цього публічно", - зазначив Наливайченко.

Сам Ігор Кононенко свою причетність до вказаних компаній спростував.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

"Я дійсно очолював цю компанію, але й персонально очолював ліквідаційну комісію. Документи, які надав пан Наливайченко, прості фотокопії без підписів та печаток. До того ж, сервери компанії були продані й хто є їх власником наразі – невідомо. Існуючий нині "УкрПромІнвест" – громадська організація, до якої я не маю відношення", - заявив Кононенко.

Читайте також: Я ніколи не пхав руки у держбюджет- Наливайченко про елітну квартиру дружини

Депутат підкреслив, що абсолютно легально заробив понад 20 мільйонів доларів з 1999 року й за все сплатив податки.

На запитання депутатів, чому Наливайченко не займався цією справою під час керівництвом СБУ, від відповів, що "відомство мало обмежені повноваження щодо розслідування корупційних злочинів". Бувши очільник Служби безпеки зауважив, що Кононенко вже "почав вирішувати справу з прокурорами".

"Я дійсно зустрічався з прокурором міста Київа Валендюком й надав письмові свідчення за заявою Наливайченка. За результатами перевірки, підстав для порушення кримінальної справи – не знайдено", - заявив Кононенко.

У підсумку, депутати вирішили звернутися до міжнародних структур, які відповідальні за боротьбу з корупцією. Кроме того, оформить запрос до слідчих Австрії та Латвії з проханням надати інформацію щодо розслідування справи.