Україну обрали непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки. За це проголосували 177 країн зі 193 членів Генасамблеї ООН. Крім України статус непостійного члена Радбезу ООН також отримали Японія, Єгипет, Сенегал та Уругвай.

До Ради Безпеки ООН входять 15 країн. Постійними членами організації є лише п'ять із них: Велика Британія, Китай, Росія (як правонаступниця СРСР), США та Франція. Вони також мають право вето під час голосування.

Про значення обрання України непостійним членом Радбезу "Знай" говорить з Сергієм Толстовим, директором Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень (ІПАІД).

- Що сприяло тому, що Україну обрали в Радбез?

- Україна має завдячувати країнам Східної Європи. Попервах на це місце в Радбезі претендувала Словаччина. Та враховуючи кризу 2014-2015 років була згода, що країни Східної Європи не будуть заперечувати обранню саме України, яка вже була членом Радбезу (Україна тричі обиралася до складу непостійних членів Радбезу ООН, останній раз у 2001-2002 рр – "ред").

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Читайте також: Нам вдалося! - Порошенко про членство у Радбезі ООН

- А хто міг заперечити?

- Вірменія, Білорусь та Сербія. Сербія цього не робила, оскільки виконує роль головуючого в ОБСЄ. Вірменія, можливо, через те, що це не дуже принципове питання і не варто на ньому ускладнювати відносини з Україною. Білорусь не була проти через намагання примиритись з Заходом.

- Що Радбез реально надає Україні?

- Київ стає учасником великої гри і торгу в Радбезі з будь-яких питань. Наша дипломатія може істотно розширити інструментарій участі в міжнародних переговорах. Серед питань, які нас цікавлять – трибунал по Боїнгу та можливість розміщення миротворчої місії в Донбасі. Членство істотно розширює наші можливості залишати українське питання в центрі уваги Радбезу і світу.

Як можна описати поведінку РФ, бо провладні спікери говорять про "злі наміри" зірвати наше обрання?

- Росія до схдіноєвропейської групи не входить, бо вона постійний член Радбезу. Через Вірменію Москва могла висунути певні застереження, але це були б марні спроби. Російська дипломатія дуже рідко вдається до такого.

Читайте також: Росія влаштувала демарш, бо Україна хоче в Радбез ООН - політолог

- Ви сказали про миротворчу місію. Це реально протягнути?

- Це було б корисно, посилило б місію ОБСЄ більш суттєвим контингентом. Але я не вважаю це реалістичним. Більш того, невідомо, що далі робитиме РФ. Поки складається враження, що військова фаза конфлікту на Сході згортається. Але враховуючи демонстративну рішучість Путіна – варто остерігатись ускладнень у майбутньому. Оскільки миротворчі місії ухвалюються в Радбезі ООН, то очевидно, що Москва буде проти. Інша річ, сама постановка питання про миротворчу місію грає на руку Україні - страховка від нових обстрілів.