Вони накрали мільйони при зарплаті в кілька тисяч гривень. Вони переслідували активістів Євромайдану, але досі керують прокуратурою та МВС. Вони зробили шалену кар'єру за часи Януковича, але стали в нагоді й новій владі. Вони мали бути звільнені з державних посад ще рік тому, але досі працюють за наші податки.

Громадський люстраційний комітет презентував перелік найвищих чиновників, які не потрапили під люстрацію. "Знай" зібрав інформацію про кожного фігуранта "чортової люстраційної дюжини".

Олег Валендюк, в.о. прокурора Києва

Після звільнення одіозного київського прокурора Сергія Юлдашева, відомством призначили керувати "недолюстрованого" прокурора Олега Валендюка. Напередодні розстрілів на Майдані, тодішній Генпрокурор Пшонка преміював Валендюка за участь у "вирішенні питань під час масових акцій протесту" зими 2013-го року. Мабуть через те, що він працював у відділі, який забезпечував представництво у судах по справах активістів Євромайдану.

Попри закон про люстрацію, ще у жовтні минулого року Валендюк отримав рішення судді Данилишина, яким заборонено (!) звільняти прокурора.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Людмила Демченко, начальник Головного управління ДФС Києва

Головний податківець Києва почала свою кар'єру у столиці в 1996 році інспектором Жовтневого (нині Соломенського) району Києва. Після стрімкої кар'єри в кількох районах столиці, в 2013 року Демченко стала заступником начальника найбільш привабливого податкового району країни – Печерського. В пост революційні часи була помічником депутатки від Блоку Порошенка Ніни Южаніной. У червні 2015-го Демченко повернулася в рідну Фіскальну службу.

На початку квітня вона подала позов до суду щодо спростування інформації про необхідність її люстрації. Суд постановив, що Демченко не можна звільняти, оскільки ДФС взагалі не підпадає під дію закону про люстрацію! Люстраційний департамент Мінюсту звернувся до суду щодо протиправної бездіяльності ДФС, яке призначило й не звільняє Демченко з посади.

Олексій Дніпров, Адміністрація президента України

Нинішній заступник голови АПУ почав свою кар'єру в Кабміні ще в 2005 році. Після того як він потрапив у високі кабінети команди Партії регіонів, дослужився до заступника одіозного Дмитра Табачника у січні 2013 року.

"На рахунку" Дніпрова розпорядження, що всі працівники Міносвіти мають користуватися поточними рахунками "Сбербанку Росії". Крім того від нього пролунали "розпливчасті вимоги" на пропозицію студентів оголосити День Жалоби за загиблими на Майдані у лютому 2014-го.

Залишатися на посаді Дніпрову дозволяє навіть не суд, а… рішення Національного агентства з питань державної служби, яке виписало йому "індульгенцію" від люстрації. При цьому, агентство не лише не має повноважень роз'яснювати закони, але й не має жодного стосунку до процесів люстрації.

Артур Ємельянов, Вищий господарський суд України

Колишній заступник голови – один з небагатьох суддів, проти якого у відкритому доступі містяться десятки розслідувань та репортажів.

У липні цього року на його рахунках у Ліхтенштейні заарештували 13 мільйонів швейцарських франків (понад 300 мільйонів гривень), а в декларації суддя Ємельянов не соромлячись вказав 12 квартир та два будинки у власності. Пояснити походження майна та грошей суддя відмовився і просто тікав від журналістів.

Дивовижним чином пан Ємельянов пройшов майнову перевірку ДФС, а Генеральна прокуратура досі не реагує на запит європейських колег, які вже заявили, що готові повернути заарештовані кошти в українську казну.

Володимир Колесніченко, Вищий спеціалізований суд України

Суддя Володимир Колесніченко в 2005-м очолив скандальний Печерський суд Києва. У 2007-му просив перевірити законність дій тодішнього президента Віктора Ющенка, щодо свого звільнення. Посаду відстояв й навіть двічі входив до складу Вищої ради юстиції разом із Пшонкою, Лукаш, Ківаловим та Портновим.

У лютому 2015-го Колесніченко показово відмовився проходити люстраційну перевірку. Крім цього, він офіційно – найбагатший суддя Вищого спеціалізованого суду України. Разом із дружиною вони зареєстрували понад два мільйони гривень доходів за 2014 рік, з яких зарплата – лише 5%.

Після Євромайдану суддя Колесніченко почав активну діяльність. То він закликає президента законодавчо обмежити вплив політиків на суддів, то доводить європейським експертам необхідність судової люстрації виключно через Вищу раду юстиції.

Сергій Кузьменко, губернатор Кіровоградської області

Під час революції гідності пан Кузьменко був майже непомітним депутатом Партії регіонів у Верховній раді. Проте, голосував за "диктаторські закони" 16 січня, а кіровоградські активісти неодноразово звинувачували його у спонсоруванні та організації місцевих "тітушок". До того як потрапити під купол Ради, Кузьменко понад рік очолював Олександріївську райадміністрацію за часів Януковича, що автоматично підводить його під люстрацію.

Після звернення Люстраційного департаменту до Адміністрації президента, повідомили, що Кузьменко дійсно підпадає під критерії закону "Про очищення влади" і "відповідні документи підготовлені давно". Більше ніж за рік підпису президента під "документами" так й не з'явилося.

Василь Неволя, керівник українського бюро Інтерполу

З 2008 року і до сьогодні Неволя – незмінний керівник українського бюро Інтерполу. Обійти люстрацію чиновник вирішив відрядженням в зону АТО. За два триденних відрядження Неволя отримав статус "Учасника бойових дій". За даними журналістів програми "Слідство.Інфо" , разом із заступниками Неволя відвідав лише Краматорський та Сєвєродонецький райвідділи міліції. Але навіть й цей статус не звільнює Неволю від люстрації.

Василь Паскал, заступник міністра МВС

Довга кар'єра нинішнього заступника Авакова привела його на посаду начальника департаменту карного розшуку МВС в січні 2012 року. На цій посаді він зустрів Євромайдан. Саме цей відділ займався розшуком активістів Майдану та їх переслідуванням.

Журналісти програми "Схеми" знайшли документ, який зобов'язував Паскала "забезпечити контроль за досудовим розслідуванням" справ по активістам Майдану. До того ж, міліціонер погрожував кримінальною відповідальністю активістам.

Після приходу в міністерство, Арсен Аваков підвищив скандального міліціонера до рангу свого заступника й заявив, що він "один з найкращих працівників міністерства".

Рік ходіння по судах Громадського люстраційного комітета із оскарженням рішення міністра МВС досі не дав результату. Суди двох інстанцій винесли рішення на користь Паскала.

Павло Пашко, ректор Податкового університету

В митних органах Пашко працював з 2003 року. За часів Януковича нинішній ректор Державного податкового університету понад рік відповідав за митний контроль у легендарному МінЗДоху.

Попри дію закону "Про очищення влади", Пашко був призначений ректором найвищого податкового університету країни вже у грудні 2014 року. На момент обрання він очолював департамент розвитку митної справи ДФС, якому й підпорядковується Податковий університет. На цій посаді він замінив скандального Петра Мельника.

У лютому 2015 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розпорядився звільнити "незаконно призначеного" ректора з посади, проте заміни йому досі не знайшли. Отже, вихованням податкових кадрів пан Пашко займається й досі.

Анатолій Пушняков, головнокомандувач сухопутних військ Міноборони

Генерал-майор української армії потрапив у скандал після нагородження Порошенком орденом Богдана Хмельницкого 23 серпня цього року. З початку української незалежності Пушняков входив до керівництва армії, яка понад 20 років розкрадалася та свідомо послаблювалася.

Волонтери відреагували на нагороду дуже різко.

"Президент нагородив орденом генерала Пушнякова, що незаконно перебуває на держслужбі, який називав українських віськовослужбовців "у#банами" и посилав "нах#й" захисників Донецького аэропорта", - написав у своєму Фейсбуці радник Порошенка Юрій Бірюков.

Обурення волонтерів підтримав нинішній очільник Луганській ОДА Георгій Тука, який заявив, що Пушняков "ображав воїнів та брехав волонтерам, журналістам, воїнам, міністру і президенту".

Проте, генерал досі перебуває на посаді, оскільки не підлягає люстрації рішенням президента.

Сергій Ратієв, начальник СБУ Винницькій області

Керівника СБУ Винницької області за часів Януковича перепризначив на посаді ще Олександр Турчинов у березні 2014 року. Він очолював місцеве відділення СБУ з квітня 2010-го по вересень 2013-го, коли його зняв Віктор Янукович. Перебування на такій високий посаді понад двох років дає підстави для звільнення Ратієва.

У червні 2015 року Громадський люстраційний комітет вніс до реєстру осіб, що підлягають люстрації, чотирьох керівників СБУ Вінницької області. Звільнили всіх, крім самого Ратієва.

Зеновій Холоднюк, голова Державної судової адміністрації

З березня 2013 року обіймав посаду заступника голови Державної судової адміністрації, тобто перебував на посаді під час подій на Майдані. У квітні 2014 року був призначений головою відомства.

"Ця посада безпосередньо прописана в законі "Про очищення влади". Судова адміністрація відповідає за фінансове та матеріальне забезпечення судів.

Анатолій Щадило, заступник начальника міліції Києва

Волинській міліціонер два роки був заступником Олександра Терещука, який й забрав його до столиці одразу після призначення головою київської міліції. Підпадає під автоматичну люстрацію і мав бути звільнений ще у жовтні 2014 року, як і його керівник.

Під час Євромайдану разом із Терещуком займався розгоном луцького мітингу, арештом активістів та встановлення блок-постів на виїзді з міста.

До речі, під час роботи Щадило у Києві, в 2010 році столичний УБОЗ затримав на хабарі його заступника Ратковського, який одразу заявив, що 50 тисяч доларів призначалися начальнику. Проте, згодом справу зам'яли й її результати досі невідомі.