5 листопада Верховна Рада провалила ухвалення ряду ключових норм, які вимагав Євросоюз від України для лібералізації безвізового режиму. А вже 10 листопада українські парламентарі несподівано "виправилися" та проголосували за перші необхідні законопроекти.

Експерт політичного Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов прокоментував для "Знай" ситуацію, котра склалася.

- Ще декілька днів назад суспільство стривожила ситуація у Верховній Раді з провалами ключових законів. Що за диво сталося вчора?

- 5 листопада під час зриву голосування народні обранці пояснювали, що неприйняті закони ні на що не впливають. Прекрасно пам'ятаю слова депутата Березюка, який стверджував: ці норми не мають ключового значення для життя країни. Проте представники ЄС надіслали листа Президенту, у якому чітко вказали, що готові до співпраці та вимагають прийняття відповідних рішень.

Читайте також: Міністр фінансів США знову їде до Києва

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Я б назвав це домашнім завданням від ЄС для України. Схожий прецедент ми уже мали на Вільнюському саміті – європейці були готові на багато поступок, а от ми виявилися не здатні цим скористатися.

- Що так вплинуло на рішення депутатів?

- Багато зусиль доклав Президент Петро Порошенко. ЄС забезпечив присутність своїх дипломатів та особисто Яна Томбінського. Гадаю, що Президенту та представникам ЄС вдалося налякати українських парламентарів - депутати нестимуть відповідальність перед народом, якщо провалять законопроекти. Звісно, жодній політичній силі це не вигідно. Навіть у "Батьківщини та "Самопомочі" змінилися настрої.

- Чому ж 5 листопада голосування було зірвано?

- Тоді не голосували партії "Відродження" та "Укроп" - вони входять в зону впливу олігарха Ігоря Коломойського. Так він хотів помститися Президенту.

Крім того, депутати та олігархи сполошились через декілька ключових норм, які можуть суттєво змінити правила гри в діловій сфері. Приміром, за новим законом ми мусимо створити Агенцію з повернення нерухомості. Зрозуміло, що певним олігархічним групам це невигідно.

Читайте також: Кризу в Україні вдалося взяти під контроль – Штайнмаєр

- У четвер в соціальних мережах піднявся шквал критики стосовно депутатів, які були відсутні при голосуванні – Сергія Лещенко, Мустафи Найєма, Оксани Сироїд та інших...

- Це говорить про реальну готовність наших політиків робити свою справу. Між словами та ділами є дуже велика різниця. До того ж, саме ці депутати дуже багато виступали з приводу необхідності прийняття законів. А у вирішальну мить їх на місці не виявилося.

- Деякі політики песимістично налаштовані стосовно лібералізації та безвізового режиму - Європі ми не потрібні. Чи це так?

- Подивіться на Румунію. Свого часу там також була корупція, але країна взяла на себе зобов'язання, прийняла законодавство і поборола це зло. Ми що - гірші?

ЄС дає зрозуміти, що Україна входить у зону їх впливу. Присутність дипломатів та голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського у Раді вказує, що ЄС зацікавлений у нас. Візит до України Федеріки Могеріні – верховного представника ЄС з іноземних справ – також чіткий сигнал.