Верховна Рада прийняла ключові закони, необхідні для лібералізації візового режиму з другого разу. Залишилось уточнити норму до Трудового кодексу про заборону дискримінації ЛГБТ при працевлаштуванні в Україні.

Чому голосування за безвізові закони не пройшли без скандалів в коментарі "Знай" пояснили українські експерти.

Олександр Кочетков, політолог:
- Через відкритий кордон України з Росією, ЛНР та ДНР, де є десятки тисяч озброєних людей, Європа не відкриватиме нам візи. Депутати начебто підтримують безвізові закони, але при тому шукають політичних вигод для себе. І все це на фоні перемовин про місцеві вибори.

До того ж вони знають, щоб там вони не приймали, швидкого безвізового режиму не буде. Тому відчувають себе вільними робити що заманеться. Тим більше, що вони-то мають безвізовий режим є, а те, що країна його немає, їх не турбує.

Читайте також: У Раді нардепів агітують голосувати за безвізовий пакет листівками (фото)

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

Депутати не мають жодної відповідальності перед виборцями і перед власними керівниками фракцій. Шкода, що не існує таких механізмів, аби їх відкликати. І взагалі якби наше керівництво дійсно хотіло безвізового режиму, у нас би не було суперечок з Євросоюзом стосовно антикорупційної прокуратури. Тому не бачу можливості, що наступного року отримаємо безвізовий режим.

Він можливий тоді, як вирішимо остаточну проблему з Донбасом, щоб там була хоч якась стабільність. Так само якщо матимемо реформи стосовно корупції, економіки. Тоді на щось можна сподіватися. Думаю, в цьому напрямку рухатись будемо потихеньку, а не швидко.

Читайте також: Не мають права 40 депутатів позбавляти мрії 45 млн громадян - Порошенко

Віктор Таран, політолог:
- У безвізовому пакеті є великий блок, який стосується боротьби з корупцією. Це створення низки антикорупційних органів — антикорупційного бюро та антикорупційного прокурора. Депутати, які не голосували, просто не зацікавлені в цьому. Також є пункт про те, якщо чиновник не зможе довести свої статки — вони можуть бути конфісковані.

Таке є у багатьох країнах світу — Словенії, Чехії. Це узагальнена норма. Що зробили депутати своїми правками? Написали, що органи прокуратури мають довести, що активи чиновників нажиті незаконним шляхом. Це буде складно, бо ми он не можемо довести, що Міжгір'я Янукович нажив незаконним шляхом.

Ще влітку Україна позитивно рухалася в бік візової лібералізації. Прийняли закон про державне фінансування партій, а от антикорупційні норми прийняти не можемо. Тому навряд чи наступного року отримаємо безвізовий режим.

Хіба що Президент ветує ці закони і депутатам доведеться приймати нові. Тих, хто не проголосує - позбавити дипломатичних паспортів. Яценюк, до речі, це обіцяв зробити.

Борис Кушнірук, економіст:
- Україна сама заблокувала процес отримання безвізового режиму. Можемо подякувати нашим депутатам. Хоча вони самі-то хочуть їздити і не мати проблем. А інші громадяни чомусь мають бути позбавлені цього.

Що було із "Самопомічю", яка могла би додати голосів? Значна її частина орієнтована на Коломойського. Він, ведучи боротьбу з Порошеном, розуміє, якщо Україна не виконає умови по змінам до Конституції, угоді по наданню безвізового статусу, то в очах Заходу Порошенко стане людиною, яка не може впливати на внутрішні процеси.

А навіщо тоді з такою людиною домовлятися? Тому Коломойський намагається через своїх людей у парламенті блокувати будь-які кроки, які можуть призвести до послаблення Порошенка в очах Заходу. Ситуація з Ляшком теж пов'язана із цим.

Але навіть якщо виконаємо всі вимоги Європи, країни Шенгену мають дати свою згоду на безвізовий режим з Україною. Це непросто, бо у парламентах багатьох країн є люди, які працюють на Росію.

Хіба що таку згоду можна дати на рівні Єврокомісії, як це було у випадку з Угодою про Асоціацію. Вона вступила в дію раніше, ніж її ратифікували країни ЄС.