Другий тур місцевих виборів, який проходив у 29 містах, відрізняється надзвичайно низькою явкою. На дільниці прийшли 30% виборців. Також відмінною рисою виявилося переобрання в багатьох містах чинних мерів.

"Це біда нашого народу, що меншість обирає керівників для більшості. Люди не йдуть голосувати за своє майбутнє, довіряючи це вибір невідомо кому. Думаю, що необхідна певна норма: згідно з нею вибори, на які прийшло менше 50% виборців, можна вважати такими, що не відбулися", - вважає експерт Олексій Лупоносов.

Експерти впевнені, що влада на місцях залишилася та ж сама через відсутність нових облич і сильних особистостей зі зрозумілими програмами.

Читайте також: В Україні люстрували більше 700 держслужбовців - Яценюк

"Люди схильні голосувати за діючого мера, бо не знають, чи замінить його кращий кандидат. Тому в багатьох містах влада не помінялася. Але вибори проводити потрібно, хоча б заради тих міст, які свою владу змінили. Приміром, Черкаси, Чернігів, Миколаїв, Дніпропетровськ і, ймовірно, Кривий Ріг обрали собі нових очільників" - говорить політолог Тарас Загородній.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Оновлення не відбулося – 70% мерів пройшли до влади повторно. Цьому сприяли виборці бар'єри, як от нове передвиборне законодавство. Крім того, через низьку явку виборців виникає велика проблема з легітимністю новобраної влади. Мерів обирало трохи більше 30%. Тобто, майже 70% населення не вибирали нині діючу владу. Мерам потрібно буде показати ефективні результати роботи, аби здобути прихильність тих, хто за них не голосував. Якщо довіра не буде завойована, можна спрогнозувати перевибори", - пояснює директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник.

Результати деяких виборів вже відомі завдяки паралельному підрахунку голосів. "Знай" зробив підбірку мерів обласних центрів:

Мери, яких обрали мерами

Вінниця. Переміг виконуючий обов'язки міського голови Сергій Моргунов - 66% голосів. Його висунула партія "Вінницька європейська стратегія". Його опонентка від БЮТ Людмила Щербаківська набрала 31% голосів.

Луцьк. У кріслі мера залишився діючий міський голова і екс-губернатор Волині Микола Романюк від партії "Наша Україна", за нього проголосувало 57%. Його опонент Олександр Товстенюк, голова правління фонду Ігоря Палиці, член партії "Новий Луцьк", набрав 43% голосів.

Ужгород. Богдан Андріїв, секретар міської ради, колишній регіонал, висуванець партії "Відродження", набрав 58,57%. За його конкурента Сергія Ратушняка, екс-мера Ужгорода і депутата ВР ІV скликання - удвічі менше, 10 903 (30,9%).

Львів. Мером залишився Андрій Садовий, голова партії "Самопоміч"- 61,1%. За його опонента Руслана Кошулинського проголосувало 36,9%.

Полтава. Діючий міський голова Олександр Мамай залишився мером із результатом 65%. Андрій Матковський від партії "Батьківщина" набрав 35%.

Рівне. На посаді залишився мер Володимир Хомко (64,2%). Його опонент, висуванець партії "Суспільний контроль"Дмитро Якимець отримав 32,15% голосів.

Суми. На посаді залишився діючий мер, представник "Батьківщини" Олександр Лисенко (69,93%). Висуванець від партії "Воля народу" набрав 30,07%.

Херсон. За результатами, переміг діючий мер Володимир Миколаєнко. Він набрав вдвічі більше голосів, ніж конкурент - кандидат від "Батьківщини" Владислав Мангер.

У Чернівцях набирає 64,7% діючий мер міста Олексій Каспрук, який був членом партії Яценюка "Фронт змін". А торік переміг на виборах мера міста. Його суперник Віталій Михайлишін, колишній член "Партії регіонів", набрав 35,53%.

Міста з новими мерами

Дніпропетровськ. За результатами паралельного підрахунку голосів переміг Борис Філатов — 53,76%. Екс-мер Олександр Вілкул набрав 46,24%.

Житомир. Сергій Сухомлін від блоку Петра Порошенка "Солідарність" набрав 55%, що на 10% більше, ніж узяла мер міста Любов Цимбалюк від партії "Батьківщина".

Запоріжжя. Мером став інженер "Запоріжсталі" і самовисуванець Володимир Буряк (58,48%). Його опонент діючий депутат ВР Микола Фролов набрав 41,52%.

Івано-Франківськ. Свободівець Руслан Марцинків набрав 56,47%, перемігши представника "Солідарності" Ігоря Насалика (43,53%).

Кіровоград. Мером став Андрій Райкович від партії "Солідарність" (50,4%). За самовисуванця Артема Стрижакова віддали голоси 49,6%

Миколаїв. Олександр Сенкевич від "Самопомочі" переміг висуванця від "Опозиційного блоку" Ігоря Дятлова.

Хмельницька область. За попередніми даними, з суттєвим відривом перемагає висуванець ВО "Свобода" Олександр Симчишин, перемігши самовисуванця Констянтина Чернилевського.

Черкаси. Діючий мер черкас Сергій Одарич програв супернику з "Батьківщини" Анатолію Бондаренко. За Одарича у другому турі проголосували 45,72% виборців, за Бондаренко - 49,10%. Відрив між ними склав близько 2 тис. голосів.

На виборах Чернігівського міського голови перемагає нардеп та "екс-регіонал" Владислав Атрошенко. Більш ніж на вісім тисяч голосів він перегнав свого конкурента - теперішнього міського голову Чернігова Олександр Соколова. Він пройшов від партії "Наш край", заснованої екс-регіоналами.

Перший тур залишив міських голів трьох обласних центрів:

Нагадаємо, три обласних центри обрали мерів у першому турі виборів, і другий тур не організовували. Згідно із законом, таке право мають кандидати, що набрали 50%+1 голос виборців. За результатами першого туру мерів отримали:

Одеса – діючий мер, нардеп і екс-регіонал Геннадій Труханов. 47,6 одеситів зробили такий вибір. Конкурент Саша Боровик від БПП "Солідарність" отримав 30,8% голосів.

Харків – діючий мер, представник партії "Відродження" Геннадій Кернес. За нього проголосували 65,8 відсотків виборців. Кандидат від "Самопомочі" Тарас Ситненко отримав 12,3 відсотки голосів.

Тернопіль - залишився діючий мер, "свободівець" Сергій Надал. Він переміг із результатом 59,9%, обійшовши конкурента з "Самапомочі" Тараса Пастуха, якого підтримали лише 11 відсотків містян.