Щонайменше 129 людей загинуло і ще з сотня поранено через теракти у Парижі 13 листопада. Всю відповідальність на себе взяло терористичне угрупування ІДІЛ. Що зараз відбувається у французькій столиці в інтерв'ю "Знай" розповів аналітик із Парижу Володимир Посельський.

- Париж вже оговтався від терактів?

- Був триденний траур. Зараз хоронять жертв. В мене особисто друзі ховають свого друга, який загинув від вибуху на концерті. Люди досі шоковані. Майже в усіх є знайомі чи родичі які були поранені або загинули.

Туристи у місті є. В перший день, тобто в суботу, була закрита навіть Ейфелева вежа, торгові центри. Зараз вже все працює. З боку армії є посилення - вона допомагає поліції. Із 10-ти тисяч контрактників — половина знаходиться у Парижі. На всіх місцях, де люди загинули — стоять свічки.

Читайте також: Теракти в Парижі не змінять відносин Росії та США - експерт

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Зараз французькі політики висунули базову ідею, що має бути республіканський фронт і маємо бути всі разом проти такої небаченої атаки. Почались дебати на тему ким взагалі є французи і як вони себе ідентифікують по відношенню до Франції.

Інша тема - поставити солдата на кожному розі вулиці. Але це не вирішить питання камікадзе, які себе підривають. Тому звертаються до практики Ізраїлю. Яким чином він вирішує проблему повсякденного тероризму? Там дозволили створити приватні структури безпеки, які охороняють концерти і їх співробітники мають право носити зброю.

- Дивно, що саме Франція стала об'єктом ударів. Чому не Штати, наприклад, які наносять найбільше авіударів по позиціям ІДІЛу в Сирії.

- Американці справді бомбардують найбільше, але Франція друга після них. В ІДІЛ воювало 700 французів - вихідців з емігрантів. Частина з них повернулась. Насправді кілька французів взагалі зайняли ключові позиції в керівництві ІДІЛу.

А це означає, що вони мали технічні можливості і їм простіше було навіть з точки зору логістики організувати злочини у Франції, ніж в Англії чи Іспанії.

Щодо Франції, то тамтешні спецслужби мають досьє на кожного правопорушника. У 2012-му році було 5 тисяч таких людей. Це потенційні терористи. Зараз є дебати, що на всіх треба одягнути електронні наручники, браслети, чи навіть посадити в тюрму.

Читайте також: Франція отримає військову допомогу від ЄС

Але Франція вважає себе демократичною і правовою державою, а значить не може порушувати базові закони.

Західні держави мають зараз проблему, як їм боротися з крайніми радикалами, але при тому залишитись правовою державою. Бо в Росії це зробили б просто — всіх би посадили, як колись із чеченцями і отримали б другий фронт радикалізму. Французи такого зробити не можуть.