Обшуки квартир лідерів діаспори, кримінальна справа проти бібліотеки української літератури в Москві, заборона на в'їзд лідерам українських організацій та розпалення ненависті до українців у Росії стало причиною звернення до Володимира Путіна. Активісти попросили свого президента припинити переслідування українців й "розібратися в ситуації".

"В українських організаціях викликають глибоке занепокоєння нещодавні події у бібліотеці української літератури в Москві, арешт директора бібліотеки Наталії Шаріної, обшук у квартирі члена української організації Віктора Семененко, заборона на в'їзд до Росії одному з керівників федеральної української організації Віктору Гіржову, неодноразові провокації по відношенню до культурного центру України в Москві", - ідеться у повідомленні.

Звернення підтримали члени правління Українського конгресу Росії, громадської організації "Українці Москви" та лідери понад 15 інших організацій. Автори листа зауважують, що в російському суспільстві розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть до інших народів.

"Український громадський рух в Росії наштовхується на ряд труднощів у своїй діяльності, що, очевидно, пов'язано із загальним погіршенням російсько-українських відносин. Українцям Росії завжди були властиві почуття толерантності, поваги до інших народів, культур. Також українці Росії відкидають діяльність, спрямовану на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, ненависті до інших народів", - звертаються підписанти до президента Росії.

Читайте також: Росію тролять за обшук в українській бібліотеці (фотожаби)

Популярні новини зараз
Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади "Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить
Показати ще

Зокрема, вони попросили відкинути звинувачення у "екстремістській діяльності" бібліотеку української літератури у Москві. Наразі вона є єдиним державним російським закладом цього напрямку. Автори листа нагадали, що сам Путін позитивно оцінював її діяльність ще кілька років тому.

"Хочу зазначити, що уряд Москви створив по суті зразкову культурну установу, яка повною мірою відповідає культурним, освітнім та інформаційним запитам українців, які проживають у російській столиці. Причому, буквально останнім часом, значно збільшилося число громадян, які користуються послугами бібліотеки, суттєво розширена її культурна програма. Більше того, бібліотека серйозно допомагає літературою українським громадам і в інших містах Російської Федерації", - цітують Путіна у зверненні.

Нагадаємо, що 28 жовтня ФСБ обшукало приміщення української бібліотеці у Москві й звинуватили її директора Наталію Шарину у "поширенні екстремістської літератури". Директорку відправили під домашній арешт, а саму бібліотеку закрили "до з'ясування обставин". 16 листопада правозахисний центр "Меморіал" визнав Шаріну "в'язнем совісті", а низка російських письменників підписали відкритого листа, в якому засудили обшуки.

Читайте за темою: Скоро почнуть арештовувати кухарів українських ресторанів - російські правозахисники