Беззаперечним лідером з невиконання обіцянок за перші півроку роботи Верховно ради 8 скликання став спікер Володимир Гройман і фракція Блоку Петра Порошенка. Мажоритарники та позафракційні депутати більшість важливих голосувань просто пропускають.

"Депутати пропрезидентського блоку провалили 48 власних обіцянок. Як найчисельніша фракція, вони дали 1109 обіцянок за півроку роботи, з яких виконали лише 141", - заявив голова громадської організації "Слово і діло" Євген Заїка.

У "Опозицийному блоці" не виконали 45 обіцянок, у "Самопомочі" - 22, у "Батьківщині" - 10.

Загалом активісти дослідили майже 6 тисяч обіцянок депутатів та фракцій, які вони давали перед виборами.

Читайте також: "Багато шуму й пилюки, а на виході – нуль": кадрова політика Порошенка

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Якщо казати про персональні обіцянки, Луценко не виконав 11, Ляшко – 9, Бойко і Івченко – по 5 обіцянок. Ці депутати є лідерами щодо невиконання обіцяного", - сказав Заїка.

Але беззаперечним лідером у невиконанні власних обіцянок виявився спікер Володимир Гройсман. Дослідники зазначили, що вони рахували усі обіцянки чиновника ще за часів його роботи в мерії Винниці та уряді.

"Гройсман не виконав 67% своїх обіцянок, більшість – з попередніх місць його роботи", - заначили активісти.

Читайте по темі: Гройсман вирішив карати нардепів за бійки

Багато найрезонансніших законів з передвиборчих програм провела фракція "Батьківщина". Вони розробили та домоглися ухвалення закону про спрощення волонтерської діяльності та визнання Росії агресором.

Пропрезидентська фракція досягла успіху лише в створенні суспільного телебачення, відповідний закон президент президент Петро Порошенко підписав місяць тому.

Фракція "Самопоміч" зосередилась на законах з дерегуляції бізнесу та полегшенні інвестиційної діяльності. Також їм вдалося провести через Раду закон про скасування позаблокового статусу України.

У "Народного фронту" всі 14 передвиборчих обіцянок перебувають у статусі реалізації. Їх головна мета – зміцнення обороноздатності країни.

Позафракційні та мажоритарні депутати розділилися майже навпіл: якщо одні регулярно бувають на засіданнях і беруть участь у голосування, другі – просто ігнорують засідання, або не голосують.

"Дніпропетровець Борис Філатов є чи не найвідповідальнішим серед політиків. Більше половини обіцянок він виконує ще з часів роботи у Дніпропетровської обладміністрації. Натомість, мажоритарник і екс-"регіонал" Сергій Ківалов з Одеси був відсутній в момент ухвалення 17 з 21 закону про зміцнення обороноздатності України, за 2 не голосував", - кажуть активісти.

Євгена Геллера з Донецької області не було в Раді під час голосування за абсолютно всі оборонні закони.

"Зазначимо, що голосування "проти" можна вважати за позицію, проте не пропуск засідань і важливих голосувань. Про яку відповідальність можна говорити, якщо людина просто відсутня?" - підкреслив Заїка.

Дослідники відзначають зростання відкритості та прозорості депутатів. Якщо в парламенті попереднього скликання інформацію про свою роботу оприлюднювали не більше 7-8% народних обранців, в цьому скликанні таких вже третина.

Читайте також: Гройсман дозволив допитувати депутатів прямо в Раді