У звільненні голови Державіаслужби були зацікавлені й прем'єр, і президент, вважає політолог Віктор Небоженко. Він розповів "Знай", чим займатиметься після свого звільнення міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі та про наступні гучні відставки в уряді.

Екс-міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі став першим міністром-іноземцем, який пішов із міністерської посади. Він зробив це через конфлікти з прем'єром Арсенієм Яценюком чи не зміг впоратися із корупційною системою?

- Не думаю, що він пішов через конфлікт із Яценюком. Квіташвілі поставили оригінальне, майже казкове завдання: реформувати сферу охорони здоров'я. Кожне міністерство має важливі якості. Це адміністративний потенціал, економічний і корупційний. Так от, корупційний потенціал Мінздорову може змагатися хіба що з МВС. Там теж величезні суми грошей.

Зрозуміло, що коли туди приходить одна людина, вона із цим не впорається. І я його прекрасно розумію. Пам'ятаю, як багато років тому я став начальником інформаційної служби в Адміністрації президента і намагався там робити якісь реформи. Мої підопічні цьому страшно противились, тому нічого не вдалося. А що міг зробити Квіташвілі, коли у нього у підпорядкуванні кілька тисяч людей? Він був приречений.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Читайте також: Квіташвілі написав заяву про звільнення

Як гадаєте, тепер він повернеться до Грузії?

- Не думаю, що він поїде на батьківщину. У Грузії проти всієї команди Саакашвілі порушені кримінальні справи. Для чого йому там сідати в тюрму? Він поїде в Одесу до Саакашвілі, буде займатися там реформами. Інша справа, що відхід Квіташвіллі з посту міністра якоюсь мірою передбачає і долю Михеіла Саакашвілі. Йому через кілька місяців теж скажуть: "От бачиш, ти взявся реформувати Одесу. В тебе не вийшло точно так само, як у твого друга із Міністерства охорони здоров'я".

Хіба такий варіант можливий, враховуючи підтримку Саакашвілі з боку президента Петра Порошенка?

- Ніякий Саакшвілі чи Квіташвілі у ворожому середовищі без підтримки центру не може щось переробити чи

реформувати. Герой-одинак сам не впорається із величезною системою.

Хто із міністрів є наступним на вихід?

- Звичайно, це Аваков. Це системна задача. Якщо президент змінив начальника СБУ, генпрокурор його, тепер логічно мати свою людину і на посту керівника МВС. Така ймовірність є - враховуючи, що нинішня Верховна Рада під тиском, але йде назустріч побажанням Порошенка. Ви скажете: таж Аваков не грузин, а українець. Нічого страшного.

Аваков досить сильний політик, до того ж, його вважають людиною Яценюка.

- Ви самі сказали про причини його майбутнього зняття. Це природний конфлікт, який існує. Президент видавлює людей прем'єра. Йому перед місцевими виборами потрібна людина, яка буде взаємодіяти із прокуратурою й СБУ. Тому Авакову варто шукати місця в Італії, щоб поїхати туди на відпочинок.

Так, Аваков досить досвідчений і сильний політик, який сам себе захищає. Порошенко буде змагатися навіть не з Яценюком, а з самим Аваковим. Адже Яценюк зараз займається економічним блоком, намагається рятувати країну від дефолту. Нарешті позбувся міністра екології Ігоря Шевченка. Має повно своїх проблем. Не думаю, що Яценюк може вдіяти щось у випадку із Аваковим. Він самостійна величина. Може вибрати домовленість із президентом, або ж має готуватися до серйозних розборок у Верховній Раді.

Екс-міністр екології Шевченко теж був незручний ні для кого у владі?

- Так, він нікому не був зручний, тому ніхто з політиків його навіть не захищав. Міністра треба оцінювати за показниками реформ і станом корупції. Ні першого, ні другого Шевченко не зумів втілити, незважаючи на його розкішну біографію. З його документами йому тільки жити у США. Якби він мав хоч якийсь результат з реформування або ж робив хоча би якісь спроби боротися із системою, як Квіташвілі! Але нічого цього не було.

Читайте також: Рада відправила у відставку міністра екології Шевченка

Він просто жив своїм життям і життям своїх ставлеників. В один прекрасний день це викликало вибух у прем'єра: якщо він мені не підпорядковується, то навіщо мені такий міністр?

Шевченко сказав, що тепер піде працювати в команду Михеіла Саакашвілі або балотуватиметься на мера Києва чи Одеси. Що із цього найімовірніше?

- Зазвичай зняття із посади тягне за собою ревізію його відомства. Там відшукають чимало недоліків. Він навряд буде працювати із Саакашвілі.

Голова авіаційної служби Денис Антонюк за останні два тижні був двічі відсторонений від роботи. Теж є незручним ні для президента, ні для прем'єра?

- З Антонюком складніше, бо він є представником певних олігархічних груп (раніше він працював директором з розвитку маршрутної мережі та роботі з альянсами в авіакомпанії МАУ, що належить бізнесмену Ігорю Коломойському - "Знай"). З ним бореться не так президент, як прем'єр.

Яценюк зіткнувся з тим, що не може звільнити жодного керівника державної монополії: ні залізниці, ні авіації. Всі вони ставленики певних олігархічних груп. Тому якщо Антонюка знімуть — це буде йому тільки на користь. Бо нинішні державні монополії практично не підпорядковуються Кабміну. Першим попався голова авіаційної служби Антонюк. Наступним буде голова Укрзалізниці.

Але ж Яценюк сам призначав Антонюка.

- Він тоді був слабким, тому й призначав. Думав, що зможе з ними домовитись, щоб працювати спільно. А Антонюк відразу став у позу, мовляв, буду підпорядковуватися лише своїм прямим ставленикам.

Читайте за темою: Саакашвілі посварився з головою Державіаслужби