Електронні петиції тепер мають юридичну силу. Президент Петро Порошенко підписав закон про "Про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" щодо електронного звернення та електронної петиції".

Законом вводиться подання громадянами індивідуальних і колективних звернень в електронній формі через інтернет і засоби електронного зв'язку.

У такому зверненні має бути вказана електронна пошта або номер телефону громадян, що підтримують певну ініціативу. Також — прізвище, ім'я, по-батькові, адреса проживання. Електронного цифрового підпису для підтримки петиції не потрібно.

"Електронне урядування та надання адміністративних послуг за допомогою інтернету - це ефективний спосіб боротьби з корупцією. Сподіваюся, що прийняття цього закону буде першим значним кроком у подоланні бюрократичних перепон, в подальшій роботі щодо спрощення отримання громадянами якісних послуг", - говорить "Знай" Антон Ізмайлов, представник "Руху за реформи".

Законом також вводиться можливість звернення громадян до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і до органів місцевого самоврядування через офіційні веб-сайти різних гілок влади або ресурси громадських об'єднань.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Читайте також "При Кличку кияни не побачать масової заміни ліфтів" - експерт

Електронна петиція не може містити закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Відповідно до Закону, електронна петиція повинна зібрати на свою підтримку не менше 25 тис. підписів протягом до 3 місяців. Якщо ж потрібної кількості голосів у визначений термін немає, то тему петиції розглядають як звернення громадян відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

Читайте також "Більшість киян не зможуть потрапити в нові райради" - експерт

"Про управління в режимі онлайн має думати і столична влада. Таким чином можна не лише боротися з корупцією, а й економити кошти на людських ресурсах. Електронне управління дасть можливість суттєво скоротити чиновницький апарат", - каже Антон Ізмайлов.

У Києві завдяки інтернет-технологіям можна контролювати практично всі сфери, вважають у консалтинговій компанії AFS.

"Зі столиці можна було б зробити зразок міста із використання інтернет-технологій. Це не потребує великих фінансових ресурсів, головне, - це сучасні ідеї. Оскільки при владі зараз багато політиків старого гарту, вони не можуть адекватно оцінити користь від таких технологій", - говорить "Знай" Сергій Скиба, експерт автоматизованих ринків зв'язку консалтингової компанії AFS.

Читайте також Реформи по-київськи: стоянки подорожчають, але за авто ніхто не відповідатиме

На його думку, через інтернет можна проводити офіційні опитування в різних районах і на їх основі приймати рішення.

"Міська влада в порівнянні із попередньою намагається щось робити в цьому напрямі. Вже на офіційних сайтах можна побачити проблемні зони на дорогах столиці, громадський транспорт оснащений GPS-датчиками. Але потрібно переходити від інтернет-інформування до збільшення інтернет-послуг. Київ для цього підходить якнайкраще, адже тут у кожного 3-го є інтернет. Тому міська влада могла б почати приймати рішення стосовно облаштування районів, зміни маршрутів транспорту через електронні петиції", - говорить експерт.

Нагадаємо, закон "Про звернення громадян" щодо електронного обігу та електронної петиції" прийнятий Верховною Радою України 2 липня цього року з ініціативи президента.