Верховна рада в першому читанні підтримала проект закону про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті.

Законопроектом передбачено, що всі банки й інші фінансові установи зобов'язані протягом місяця провести реструктуризацію валютних зобов'язань за кредитним договором.

Валютний борг конвертуватимуть у гривню за курсом, який був на час укладання кредитного договору. При цьому банк не має підвищувати відсоткову ставку за кредит.

"Проблема валютних позичальників зараз і справді дуже гостра. Багато людей не можуть сплачувати валютні кредити після підвищення курсу долара у більше ніж два рази. Проте прийнятий вчора законопроект навряд чи щось вирішить. Це вже не перший законопроект про реструктуризацію валютних зобов'язань. Вперше подібний прийняли у липні, але теж у першому читанні. Це означає, що він не набув чинності. Бо має бути ще й друге читання, а в другому його не прийняли", - каже Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Економіст сумнівається, що у другому читанні приймуть законопроект про реструктуризацію зобов'язань за валютними кредитами.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Якщо з нього заберуть рядок про конвертування валютних кредитів за курсом на час укладання кредитної угоди, то приймуть. Якщо ж залишать це, то президент накладе вето на нього. Він не має права підписувати такі законопроекти, бо у Меморандумі між Україною і Міжнародним валютним фондом сказано, що українська влада не вдаватиметься до пільгового продажу іноземної валюти", - говорить президент Українського аналітичного центру.

Проблему валютних позичальників на законодавчому рівні можна вирішити, якщо перевести всі кредити в іноземні валюті у гривні за поточним курсом і звільнити банківських позичальників від сплати пені та інших штрафних санкцій.

"Звісно, це кардинально не скоротить витрати позичальників на щомісячні внески в банк за кредитами. Але врятує банківську систему України. Якщо ж проігнорувати Меморандум із МВФ і все ж таки прийняти цей законопроект у такому вигляді, у якому він є зараз, то не буде звідки брати кошти, щоб покрити збитки банків. А це мільярди доларів. Після таких витрат більшість фінустанов почне закриватися, затримувати виплати за депозитами", - констатує Олександр Охріменко.

У Міжнародному центрі перспективних досліджень теж вважають, що законопроект не набуде чинності. Пропонують змінити його положення.

"Якщо конвертувати суми заборгованості за курсом на час видачі кредиту, то доведеться позики переводити за курсом 5 і 8 гривень за долар. Це катастрофічно вплине на нашу банківську систему. Єдине, що може врятувати банки та позичальників, це подовження кредитного періоду. Наприклад, брала людина на 15 років, їй треба подожити до 20-22, аби щомісячний внесок був таким як і за курсом 8-9 гривень", - говорить Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Нагадаємо, що зараз 83 тис. українців, за статистикою Нацбанку, погашають валютні кредити. Більшість із них брали позики на житло на 10-15 років. Середній щомісячний внесок серед боржників банків – 13-16 тис. грн.