Українці стали їсти менше хліба, помітили в консалтинговій компанії "Проагро". Якщо 2012 українці спожили 2,7 млн. тонн, то минулого року — менше 2 млн. Споживання хліба скоротилося також у березні та квітні.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися"Виробництво теж зменшується. Звісно, така вражаюча статистика зумовлена тим, що у Криму, Донецькій і Луганській областях зараз статистичні дані не збирають. Виходить так, ніби там хліба зовсім не їдять", - каже "Знай" Микола Верницький, директор компанії "Проагро".
Проте, коли українські території не окупували росіяни, споживання хліба щороку зменшувалося.
"Така тенденція почалася з 2007-2009 років. Люди почали відмовлятися від звичайного хліба й замінювати його булками, круасанами, печивом. Багато страв взагалі стали їсти без хліба, щоб берегти здоров'я. Теперішній український споживач вибагливий. Йому вже недостатньо просто буханки чорного чи батону, хочеться чогось із більш вираженим смаком", - каже Микола Верницький.
За останні три роки соціальні сорти хліба подорожчали на 15-40 копійок залежно від регіону.
"Таке мінімальне зростання було можливим через те, що за частину борошна для соціального хліба платить держава. І яким би завтра не був курс гривні чи зниження споживання хліба, соціальні сорти не дорожчатимуть. Владі не вигідно піднімати ціни на хліб, борошно, цукор і яйця, бо ці продукти входять до споживчого кошика, за яким вираховують інфляцію. Не підніматимуться ціни, меншою буде інфляція, а отже, не треба буде суттєво піднімати й соцвиплати", - говорить експерт.