Українці стали їсти менше хліба, помітили в консалтинговій компанії "Проагро". Якщо 2012 українці спожили 2,7 млн. тонн, то минулого року — менше 2 млн. Споживання хліба скоротилося також у березні та квітні.

"Виробництво теж зменшується. Звісно, така вражаюча статистика зумовлена тим, що у Криму, Донецькій і Луганській областях зараз статистичні дані не збирають. Виходить так, ніби там хліба зовсім не їдять", - каже "Знай" Микола Верницький, директор компанії "Проагро".

Проте, коли українські території не окупували росіяни, споживання хліба щороку зменшувалося.

"Така тенденція почалася з 2007-2009 років. Люди почали відмовлятися від звичайного хліба й замінювати його булками, круасанами, печивом. Багато страв взагалі стали їсти без хліба, щоб берегти здоров'я. Теперішній український споживач вибагливий. Йому вже недостатньо просто буханки чорного чи батону, хочеться чогось із більш вираженим смаком", - каже Микола Верницький.

За останні три роки соціальні сорти хліба подорожчали на 15-40 копійок залежно від регіону.

Популярні новини зараз
Зброю до рук візьме кожен: війна та мобілізація можуть тривати ще 10 років ПриватБанк звернувся з попередженням до власників карток: кого терміново чекають у відділенні Після війни на вагу золота: які професії зроблять вас багатими в Україні через 3–5 років ПриватБанк змінив ліміти на видачу готівки: яку суму можна зняти
Показати ще

"Таке мінімальне зростання було можливим через те, що за частину борошна для соціального хліба платить держава. І яким би завтра не був курс гривні чи зниження споживання хліба, соціальні сорти не дорожчатимуть. Владі не вигідно піднімати ціни на хліб, борошно, цукор і яйця, бо ці продукти входять до споживчого кошика, за яким вираховують інфляцію. Не підніматимуться ціни, меншою буде інфляція, а отже, не треба буде суттєво піднімати й соцвиплати", - говорить експерт.