Якщо уряд не почне проводити справжні реформи, відставка німецького юриста Саші Боровика з посади першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі може бути не останньою, прогнозує політичний експерт Тарас Чорновіл

- Конфлікт Саші Боровика з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком – дуже серйозний сигнал. Люди, які очікували від уряду реформ, сприйняли згоду Боровика працювати в Києві дуже позитивно. Всі побачили, що в У Міністерстві економіки формується дуже сильна команда. Щоб Боровик міг працювати в уряді, президент Петро Порошенко повернув йому українське громадянство. Саша приїхав в Україну не лише з цінним професійним досвідом, а й із серйозними зв'язками у фінансово-економічних колах на Заході.

Зараз конфлікт між реформаторами в уряді та прем'єр-міністром намагаються приглушити. Але він тліє. Яценюк так тримається за крісло, що його відставка може привести до розпаду коаліції в парламенті. Якщо депутати з його фракції "Народний фронт" вийдуть, замінити їх буде ніким. А це означає позачергові вибори. Це – єдине, що зараз стримує політиків від рішення, що з прем'єром Яценюком пора прощатися.

Це не перший конфлікт в "уряді реформаторів"?

- Схожі проблеми раніше були також у міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі. Кабмін мав внести на розгляд парламенту законопроекти, які ламали корупційні схеми у тендерах під час закупівлі ліків. Їх довелося вносити через нардепа Ольгу Богомолець, бо уряд їх заблокував. За цим явно стояв Арсеній Петрович.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Інший дзвіночок – що Яценюк фактично став на бік Рината Ахметова, оголосивши війну міністрові палива й енергетики Володимиру Демчишину. Це теж була війна за збереження старих бандитських схем.

Читайте також: Боровик йде з Кабміну через конфлікт з Яценюком

Арсеній Петрович рік блокував будь-які реформи в уряді. Міністерство економіки стало оазою, з якої могла початися реформація. І от воно заблоковане! Я маю на увазі не лише Сашу Боровика, а й міністра Айвараса Абромавичуса. Фактично всі його ініціативи стримуються.

Цей парад відставок може тривати й далі?

- Якщо про відставку заявить Абромавичус, це буде катастрофа. Європа нас не зрозуміє. Хай би що робив президент, це вже не допоможе. Тоді буде єдиний вихід – йти на скандал і терміново призначати позачергові вибори.

Дуже небезпечний крок в умовах війни на Сході.

- Вибори можна провести лише в умовах стійкого перемир'я. Тому зараз Арсеній Петрович залишається та гальмує будь-які зміни. Прем'єр влазить у багато речей, які не належать до його компетенції: в міжнародну політику, питання безпеки. Але при цьому блокує реформи в сфері економіки та фінансів.

Попри відомі недоліки Яценюка, ніхто не очікував в уряді такої "санта-барбари".

- На попередніх посадах Арсеній Петрович поводився точно так само. Принаймні в цьому він послідовний. Яценюк побував майже на всіх керівних постах у державі. В жодному з очолюваних ним міністерств не відбулося бодай якогось прориву. Скрізь, де опинявся Арсеній Петрович, він давав трохи більше свободи. А ще багато й уміло говорив, створюючи гарну рекламу своєму відомству. Місяць, два, три на внутрішніх резервах вони ще якось працювали. А тоді починався занепад, і Арсенія Петровича тихенько "переносили" в інше крісло.

Більше року на одній посаді він працювати не може. Це для нього - вже криза. Яценюка не можна пускати до керівництва на тривалий період. Можна лише, як Шкіряка - на два-три місяці. Після цього він починає лише шкодити.

Напевно, це в нього щось особистісне. Раніше головним для чиновника була кар'єра. Можеш ти щось зробити чи ні – не мало значення. Зараз у владу прийшли люди, яких не цікавить кар'єра. Задля роботи в Україні вони кинули серйозні міжнародні експертні структури або бізнес. Зарплати та майбутнє, повірте, в них там були значно привабливіші. Такі люди довго не терпітимуть, якщо їхні ініціативи гальмуватимуть чи хтось нав'язуватиме їм старі "чорні" схеми. Вони просто грюкнуть дверима. Саша вже грюкнув, але поки що не пішов. Для нього можливість повернутися ще лишається.

Але я знаю просто очманілу амбітність Арсенія Петровича та його схильність на всіх ображатися. Будь-який випад проти себе чи незгоду він сприймає як персональну війну. Причому впирається, як віслюк. Боюся, що цей конфлікт лише поглиблюватиметься.

Арсеній Петрович завжди був таким неспокійним?

- Пригадую, як на президентських виборах 2010-го з ним працювала хороша команда юристів. Через об'єктивни причини він програв, але юристи свою роботу виконали ідеально. Програвши, він відмовився їм платити. Це були хороші юристи: Олександр Радченко, Валентина Теличенко, яка працювала адвокатом у Мирослави Гонгадзе. Спочатку їм обіцяли віддати якусь частину заробленого. Та коли вони розповіли про свій конфлікт з Яценюком публічно, він підняв страшний шум. В одну мить ці люди стали "шарлатанами", "негідниками", які не отримають більше ні копійки.

Читайте також: Яценюк пояснив причину звільнення Боровика

Після цього він здобув море ворогів, втратив реноме. В експертному середовищі кілька років його сприймали як персону нон-грата. Та й сам Арсеній Петрович добре розумів, що цим скінчиться. Але він уперся. Бо якщо хтось виступив проти нього, ця людина стає його особистими ворогом.

Як в цій ситуації діяти Петру Порошенку?

- Від президента кадрові призначення в уряді напряму не залежать. Він може лише вирішити: йти на розвал коаліції чи ні? Йому потрібно тверезо оцінити ситуацію на Сході. Якщо наші західні партнери зможуть економічно дотиснути Кремль, аби Росія не починала прямих військових дій, прем'єра треба терміново відправляти у відставку.

Можливо, коаліція і не розпадеться. З неї точно вийде "секта" імені Яценюка. Наприклад, Таня Чорновіл чи Вікторія Сюмар, які затято захищають все, що стосується Арсенія Петровича. Та скільки насправді депутатів належать до його "секти", я не знаю. Може, п'ять - а, може, 50. Якщо їх набирається менше половини від фракції Народного фронту, потрібно негайно проводити вибори. Бо Арсеній Петрович зруйнує економіку України.

Вплинути на Яценюка президент может?

- Я думаю, що вже не може. Яценюк - людина, амбіції якої вищі за логіку. Він вірить в свою ультрагеніальність. Це клініка. Президент разом зі своєю політичною силою може лише відправити його у відставку. Хоча в умовах військової агресії це страшний ризик.

Європейці впливають на урядові призначення в Україні?

- Арсеній Петрович багато чого навчився у Віктора Федоровича (екс-президент Янукович. – "Знай"). Він перейняв у нього навіть більше, ніж самі "регіонали". Він уміє красиво говорити і дає багато обіцянок, які зазвичай не виконує. Поки що Європа сприймає його загалом позитивно.

Мені бракує інформації, чи зможе Росія скористатися урядовою кризою, чи ні? Якщо так - доведеться й далі терпіти й кризу, і Арсенія Петровича. Ну, поживе Україна ще два роки без реформ. Ну, зростуть тарифи у п'ять разів, а ціни в сім. Ну, піднімуться зарплату в кращому випадку на 20 процентів. Людям уже зараз потрібно до цього готуватися.

З іншого боку, ціна відставки нинішнього прем'єра може виявитися значно вищою. Тоді Україна втратить усе.

Зараз у фракції Народного фронту більшість депутатів підтримують Яценюка. Як довго це триватиме, я не знаю. Ми мали прецедент з Ігорем Коломойським, який контролював більше ста людей у Верховній Раді. Коли він пішов на пряму конфронтацію з державою і залишив пост губернатора, в парламенті в нього лишилося четверо депутатів.

Ми оминули міністра фінансів Наталю Яресько. Яка її позиція? Ще місяць тому казали, що вона може стати прем'єром замість Арсенія Яценюка.

- З Наталії Яресько в Яценюка склалися напрочуд компліменарні стосунки. Перед Новим роком міністр фінансів протягла скандальні закони, які суперечили Угоді про асоціацію з ЄС. Маю на увазі рішення про митні збори на продукцію, яку ввозять до України. Європейці проковтнули це, хоч і були невдоволені. Хай ще рік вони потерплять. Президента теж, м'яко кажучи, здивувало це рішення. Я розумію, що пані Яресько потрібно було рятувати бюджет. І вона виявилася аж надто технократом. Вона мислить в межах свого міністерства, а не в масштабах держави. Для того й має бути прем'єр, який проводить збалансовану політику та нівелює "перехльости".

Якщо позачергові вибори відбудуться, якою виявиться нова Верховна Рада?

- Народний фронт може не подолати прохідного бар'єру. Двічі їхній лідер був прем'єром і двічі провалив усю роботу. Вся відповідальність за соціальну політику лежить на Кабміні. Думаю, загроза нових виборів його політичну силу має налякати. Щодо самого Яценюка, то він зараз впреться. Буде намагатися позбутися тих, хто вказує йому на недоліки.

У політсили Порошенка ситуація більш-менш стабільна, але також хистка. Люди в країні знервовані, вони не знають – що робити. Якщо хтось вирішить підкинути новий передвиборний популістський проект – це може спрацювати.

Юлія Тимошенко "гребе" з усіх сил, але робить багато помилок. Її популізм переходить усі межі. Якщо раніше вона випромінювала доброту, то зараз стала злою. Виборці це відчувають, тому часта поява Тимошенко на телеефірах не додає їй рейтингу. Хоча кілька відсотків "Батьківщина", думаю, добере.

"Самопоміч" теж трохи додасть до свого рейтингу.

А "регіонали"?

- Боюся, що колишні "регіонали" вирішать іти на вибори двома колонами: окремо Опозиційний блок - і власне Партія регіонів. Перед минулими виборами Порошенко дотиснув їх, щоб вони не йшли до парламенту за партійними списками. Президент дуже не хотів, щоб у новій Раді були комуністи і ПР. Але зараз - усе, зараз ситуація інша! Двома потоками, спільно з Опоблоком "регіонали" зможуть набрати чимало голосів.

Читайте по темі: Геращенко вирішив влаштувати Боровика на нову роботу