З цього місяця екскурсії у музеї грошей Нацбанку проводитимуть частіше разу на місяць і прийматимуть всіх охочих. Про це повідомили вчора в НБУ.

З 2004 до 2015 року відвідини музею були обмеженими. Сюди пускали групи по 20 осіб за попереднім записом за 30 днів до екскурсії. Кожен відвідувач повинен був мати при собі паспорт, пройти через металошукач при вході та перевірку охорони. А також мати при собі бланк установи, від якої хоче відвідати заклад. Там повинна бути печатка й підпис керівника-роботодавця.

"НБУ – це стратегічний об'єкт. Зараз час особливої пильності, бо в Україні повно російських диверсантів. Тому я сумніваюся, що вхід у музей в приміщенні НБУ буде таким, як і у інші музеї. Металошукачем відвідувачів все одно перевірятимуть. Паспорт вимагатимуть теж. Просто організовуватимуть більше екскурсій. Вже зробили запис на них через інтернет. Це набагато простіше та легше. Бо додзвонитися туди завжди було важко", - говорить "Знай" нумізмат Денис Коновалов.

У музеї зберігається найбільша в Україні колекція українських грошей. Його фонди формували ще з початку 80-х років.

"Там більше 10 тисяч унікальних монет і купюр різних років. Дуже цікава колекція пам'ятних монет. Найціннішою для колекціонерів є є кілограмова срібна монета номіналом 100 грн. Вона присвячена Міжнародному року астрономії. Таких випустили 700, кожну з них у відділеннях Нацбанку продавали за 12481 грн. Зараз колекціонери продають їх по 30-36 тис. грн", - каже нумізмат.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Для тих, хто не може відвідати екскурсію у Нацбанку, розмістили на сайті онлайн-гід музеєм.

"Там можна приблизити кожну монету, роздивитися її з двох сторін. Та й буквально кожен куток музею можна оглянути", - каже Денис Коновалов.

Вхід до музею безкоштовний.