Мешканець міста Ужгород Сергій Русин скаржиться, що працівники ужгородського відділення одного з банків вкрали у нього понад мільйон гривень, які чоловік накопичував на депозиті.

Про це "Знай" розповів сам Русин.

"Я маю у власності невеличку фірму, що займається перевезеннями. Їздимо Україною та Європою. 2006 року почав відкладати гроші на депозит в один з банків міста. Коли тисячу доларів відкладу, коли 500. Одним словом, накопичував", - розповів чоловік.

Доки накопичував, вирішив придбати новий автобус за 98 тисяч доларів. Попросив кредит в Укрсиббанку, але йому відмовили. Кошти позичив у брата.

Загалом, за два роки Русин накопичив на банківському депозиту 57 тисяч доларів, 1100 євро та біля 8 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Коли потрібно було знову замінити один з автобусів, чоловік вирішив скористатися заощадженнями. Та виявилося, що коштів немає, а на підприємці "висить"… ненаданий кредит у сумі 98 тисяч доларів!

Читайте також: Банки прийматимуть документи в електронній формі

"Почали судитися. На суді з приводу кредиту я вимагав показати мені договір. Він так і не був заключений, бо тоді коли я просив кредит - банк мені відмовив. Тому договір представники банку не показали, а заявили, що він був в усній формі. А суддя Віталій Сочка, що вів справу, прийняв рішення узаконити усне заключення договору. Тоді я звернувся за допомогою до Геннадія Москаля - він подав прохання у вищу раду юстиції про звільнення пана Сочка за такі дії", - розповідає Русин.

Чотири роки чоловік судиться з банком, аби довести – що кредиту не брав, а його кошти вкрали.

"Була експертиза, яка виявила підробку документів. Кошти знімали інші люди. Експертиза довела, що підписи належать колишньому начальнику відділення №637 Василеві Бадиді та невідомій особі" - коментує адвокат потерпілого Богдан Хаустов. За його словами, представники банку навмисне затягують судові засідання.

"Був суд першої інстанції, який визнав нашу правоту, днями був апеляційний суд. Він підтвердив факт махінацій. Суд присудив повернути Сергієві кошти, але за курсом 14 гривень. Банк апелює, що буде повертати за курсом – 8 гривень. Так чи інакше, але ця сума більше мільйона гривень", - доповнює пан Хаустов.

Адвокат та сам потерпілий стверджують, що вони не єдині, хто постраждав від рук Василя Бадиди.

"Дзвонять люди, питають, як іде справа. Розказують, що теж потерпіли, але бояться – бо Бадида велика шишка", - каже Русин.

Василь Бадида був звільнений з банку 2012 року за згодою сторін. Зараз він депутат Ужгородської міської ради. Василь – єдиний син головного податківця Ужгорода Марії Бадиди.

Доки тривають суди, у Сергія Русина конфіскували автобус за 98 тисяч доларів, борг за кредитом банкіри продали колекторам – зараз чоловіка "дійстають" представники цієї служби, вимагаючи вже 4 млн.грн ! Заощаджених же коштів у підприємця немає.

Читайте також: Український банк купили родичі Дмитра Медведєва

"Знай" звернувся до головного відділення банку, аби вона прокоментувала ситуацію. Працівниця прес-служби Євгенія Тичинська пояснила, що відповідь надішле у п'ятницю – усі зайняті з'їздом менеджерів банку.

"Знай" готовий висвітлити позицію банку.

Столичний юрист Вадим Хабібуллін пояснює, що шанси у простої людини протистояти банківській системі, навіть якщо суд стане на її бік, дуже невеликі.

"Я б порадив у такому випадку не мовчати – підключати ЗМІ та правозахисників, говорити про це публічно. Крім того, має сенс виходити на місцевих депутатів, паралельно з цим не даючи спокою самому банку", - коментує юрист.

Хабібуллін пояснює, що Русину потрібно відкривати кримінальні провадження проти службових осіб банку – за підробки, крадіжку, службову недбалість, шахрайство. Реєструвати їх треба не тільки у місцевому райвідділку, а подавати документи на рівні області та України -- за таких умов їх буде внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За словами юриста, нині від такої ситуації ніхто не застрахований. "Я знаю випадки, коли працівники деяких банків добували базу паспортів та оформлювали кредити на випадкових людей. Кредит ніби й невеликий – 1-2 тисячі гривень. Тому людині, на котру починають тиснути, легше було заплатити таку суму, аніж витрачати час, нерви і кошти на юристів і суди", - додає експерт.