За підрахунками експертів, державне фінансування політичних партій потребуватиме 440 млн. гривень на рік. Проте такі дії виправдані, бо дадуть змогу вивести їх з-під впливу олігархів і зробить фінансову діяльність політиків значно прозорішою.

"Якщо партії залежатимуть лише від виборців, вплив олігархів на політику буде мінімізований", - вважає голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Він зазначає, що запровадження державного фінансування партій було умовою візової лібералізації з Євросоюзом.

"Світова практика свідчить про те, що державне фінансування становить не більше 40% від коштів, які є у розпорядженні партій. 20% - це членики внески і 30% - приватні пожертви. Ми пропонуємо виділяти 440 млн. гривень на рік на усі партії разом. За нашими розрахунками, це 12 гривень з кожного українця на рік", - зазначає "Знай" Таран.

Читайте також: Україна реформується, але із затримкою - МВФ

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Для уникнення нецільового використання державних коштів експерти пропонують жорстко обмежити можливості витрачати ці гроші та запровадити щомісячну звітність.

"У Великій Британії, наприклад, заборонено сплачувати з цих грошей зарплату партійцям. Водночас вони фінансують роботу тіньового уряду, який розробляє обґрунтовані та прораховані альтернативні законопроекти. Партійні з'їзди та мітинги також не можна фінансувати за державні гроші. А ось розробка законів, подання інформації в ЗМІ та створення осередків партії в регіонах можна буде профінансувати з цих ресурсів", - додає Віктор Таран.

За відсутність звітності чи порушення правил при використанні коштів партії або покарають, або взагалі позбавлять права на займатися політичною діяльністю.

Експерти пропонують включити в перелік партій ті, які подолають 3% бар'єр, і сплачувати за кожен голос виборця, відданий за ту чи іншу політичну силу. Це має збільшити кількість потужних партій та конкуренцію між ними.