Голова Всеукраїнської екологічної ліги, еколог Тетяна Тимочко вважає, що після пожежі на нафтобазі в селі Крячки Васильківського району на Київщині імовірні кислотні дощі.

Про це еколог розповіла "Знай".

- У резервуарах загорілося рідке паливо. Судячи з фотографій, на місці пожежі було багато попелу і твердих частинок, що дає підстави вважати, що паливо було з домішками, або ж не дуже хорошої якості. При згорянні будь-яке паливо виділяє оксид вуглеводню, а ще оксиди азоту та сірки, газоподібні і тверді продукти неповного згоряння палива, сполуки ванадію, солі натрію. Все це йде спочатку в повітря, взаємодіє з киснем, а потім опускається на землю разом із дощем.

Можна припустити, що деякі території Київської області після цього потраплять під кислотні дощі.

А як дізнатися, чи кислотний дощ?

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

- Для людини кислотні дощі можуть бути не помітні. Через них жовтіє листя на рослинах, на городах овочі покриваються тонкою плівкою. Все залежить від кількості хімікатів, які будуть осідати разом з водою.

Який радіус поширення таких дощів?

- До 100 кілометрів. Пожежа тривала тиждень, оскільки весь цей час стояла суха погода - вітер розносив хімічні речовини. Зараз вони опускаються на землю. Як наслідок, сірчана кислота, сульфати і сульфіти амонію можуть потрапити у ґрунт, воду, на рослини. В результаті можливі опіки флори, пошкодження кореневих систем. А через воду хімікати можуть потрапляти в людський організм.

Якими ще бувають наслідки такої масштабної пожежі?

- Під час пожежі утворилося багато енергії, яка порушила тепловий баланс. Вуглекислий газ - парниковий. Тому частина Київської області з епіцентром у Васильківському районі опинилася в стані парникового ефекту. За нашими даними, завдяки воді та піні, якою гасили полум'я, нафтопродукти потрапили в грунт на 0,5 - 1 метр вглиб. Вже один цей факт дає привід говорити про серйозну екологічну катастрофу в окремо взятій області.

Чому про це мовчить влада?

- Вони не мовчать. Вони заявляють, що все під контролем і все в нормі, але це не так. І влада, і власники нафтобази приховують реальну кількість палива, яке зберігали в ємностях, і його склад. Якби про це оповістили - ми змогли б підрахувати, скільки шкідливих речовин вже потрапило в ґрунт, воду та повітря. Можна було б робити точніші прогнози, підключити метеорологів, реально діяти. Але державі це не потрібно. А власникам нафтобази - тим більше.

8 червня, коли тільки почалася пожежа, екологи одразу попередили: треба евакуювати людей. З цією заявою ми дзвонили на всі гарячі лінії уряду в першу ж ніч. Людей потрібно було відразу евакуювати хоча б за кілька кілометрів від епіцентру пожежі, особливо дітей. Але про це заговорили тільки наступного дня, коли евакуювати вже необхідно було мінімум за 10 кілометрів від епіцентру.

Думаю, що влада мовчить, бо потім можна буде подати на чиновників до суду, і держава просто не впорається з позовами і компенсаціями на користь потерпілих.

Що можна було зробити, щоб продукти горіння не потрапили в атмосферу?

- Можна було мінімізувати цей процес, якби можновладці зібрали команду фахівців. Але цього не зробили. Внаслідок такої бездіяльності відбувається екологічна катастрофа, загинуло кілька людей. Всі дружно вирішили почекати, поки 15 тисяч тонн пального згорять остаточно.

Хто взагалі здійснює контроль за такими об'єктами?

- Ось уже майже рік держава не здійснює контроль за роботою екологічно небезпечних об'єктів. Уряд заборонив перевіряти їх. Таке рішення прийняли ще в грудні. Офіційно, таким чином уряд вирішив боротися з корупцією. Мораторій на перевірки встановили до 1 липня. Але вже зараз у Верховну Раду внесений законопроект про те, щоб продовжити цей мораторій до кінця 2016 року.

Ми від початку були проти такого мораторію. Дуже сподіваюся, що хоч ця трагедія і загибель людей напоумити нашу владу, і суспільство зверне свою увагу на цю проблему. Такі об'єкти потрібно контролювати і перевіряти.

Багато в Україні екологічно небезпечних об'єктів?

- У 2013 році було приблизно 14 тисяч. Зараз такого обліку не ведеться.