Кабмін не знижуватиме теперішні житлово-комунальні тарифи. Про це повідомив прем'єр Арсеній Яценюк. За його словами, нинішні тарифи повністю обґрунтовані.

"У Європі ж ми купуємо газ за 240 доларів, плюс всі податки. Ринкова ціна блакитного палива – понад 7 тисяч гривень. Проте ті, хто споживає до 200 кубометрів, платять лише половину", – говорить Аресеній Яценюк.

Читайте також "ДНР" і "ЛНР" газу від України більше не отримають – Демчишин

Цікаво, що результатів перевірки обґрунтованості тарифів Кабмін ще не оприлюднив.

"Думаю, перевірку ще не довели до кінця через те, що Облгази не дають даних про витрати палива. Вони їх зумисне приховують, щоб прокручувати корупційні схеми. НАК "Нафтогаз" постачає Облгазам паливо за пільговими тарифами. Воно призначене для населення. Люди споживають лише половину від цього, решту Облгази продають приватним фірмам. Мають на цьому мільйони доларів", - говорить "Знай" Володимир Бутко, аналітик Інституту нафти та газу.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

На думку експерта, газ в Україні не має бути дешевшим теперішнього рівня.

"Нинішня ціна – це мінімум при сьогоднішніх реаліях. Взагалі, коли країна на межі дефолту, вона не має доплачувати замість населення за газ. А вона це робить при тарифі до 200 кубів", - зазначив експерт.

Читайте також Європейці нададуть Україні кредит на газ

Єдиним способом зменшити вартість газу для населення і тарифів на гарячу воду є скорочення споживання блакитного палива.

"Проблема в тому, що система постачання гарячої води і газу в Україні працює за радянською схемою. Зараз потрібно її реформувати. Залучати для цього сучасні технології. Наприклад, нагрівати воду потрібно не газом, а енергією від спаленого сміття. Таке вже давно практикують в Англії. Уряд має дотувати не встановлення газових котлів, а твердопаливних. Україна виробляє пелети й більшу їхню частину експортує до ЄС. У нас їх в надлишку. Опалення ними будинку обходиться на 30-40 відсотків дешевше, ніж газом", - говорить Володимир Бутко.

В опалювальний сезон українці споживають 21 мільярд кубів газу, а в Україні видобувається 19 мільярдів кубів. 12 з них видобувають державні компанії.

Фахівець вважає, що через півроку питання зниження тарифів знову актуалізується. І є велика ймовірність, що тарифи на газ для населення знизять.

"З вересня-жовтня гривня знову просяде, через це купівельна спроможність населення ще раз знизиться. Люди гостріше відчуватимуть високі тарифи на комунальні послуги. Цим скористаються популісти в парламенті й уряді. Намагатимуться протягнути закони про зниження комунальних послуг. Не виключаю, що деякі політичні сили виступлять лобістами російського "Газпрому". Російській компанії вигідне зниження тарифів в Україні, тоді вони продаватимуть більше газу нам. І не важливо це буде напряму з Росії чи через Німеччину або Словаччину, як зараз", - прогнозує експерт.

Читайте також Україна припинила імпортувати газ із Росії

Нагадаємо, у кінці травня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що перевіряти доцільність тарифів в Україні взялися міжнародні компанії. Вони мали оприлюднити результати перевірки в середині червня.