До кінця цього року дефіцит НАК "Нафтогаз України" досягне 68 мільярдів гривень. Зараз він – 62,4 мільяряди. У "Енергетичній асоціації України" причиною дефіциту вважають скорочення нормативів споживання у 3-4 рази.

"Зниження нормативів тут ні до чого. Зараз норматив для населення, що користується газовими плитами для готування їжі, – три куби. Реально вони використовують 0,5-0,9 кубів, бо користуються сучасною технікою – мультиварками, електрочайниками, електроплитами, хлібопічками", - говорить "Знай" економіст Борис Кушнірук.

На його думку, причиною великого дефіциту НАК "Нафтогазу" є пільговий продаж газу Теплокомуненерго, які належать олігархам, та спекуляції Облгазів навколо продажу газу населенню.

"Саме Облгази лобіюють повернення старих більших нормативів на споживання газу населенням. Чим більші нормативи, тим більше вони заробляють. Облгази беруть у Нафтогазу сировину згідно з нормативами, а населення споживає насправді удвічі менше. Неспожитий газ Облгази продають приватним компаніям. Отримують гроші і за це, і населення їм платить, ніби споживає три куби. Якраз за цією схемою Україна і втрачає щороку 780 кубометрів газу", - розповідає економіст.

Читайте також "Газпром" притягнуть до відповідальності за поставки газу терористам

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Він вважає, що дефіцит НАК "Нафтогазу" можна скоротити, якщо встановити єдину ціну на сировину, змінити структуру продажу газу та зменшити норматив споживання для населення.

"За єдиною ринковою ціною паливо купуватимуть фірми-посередники. Вони продаватимуть його кінцевому споживачу. Якщо нормативи споживання газу скоротять удвічі, то й населення платитиме за газ удвічі менше. Зате за тепло приходитимуть більші рахунки. Адже Теплокомуненерго більше платитиме за сировину. Думаю, щоб зберегти прибутковість, вони перейдуть на мазут", - вважає Борис Кушнірук.

Нагадаємо, зменшені нормативи споживання газу ввели цьогоріч. Ініціатором такого введення був голова НКРЕКУ Дмитро Вовк.