До кінця осені Верховна рада має прийняти пакет реформ команди Саакашвілі, щоб зробити зміни в Україні незворотними. Експерти запропонували зосередитися на сімох напрямках і зобов'язати Кабмін запустити ключові реформи вже на початку наступного року.

"Ми плентаємося в реформуванні країні десь в самому кінці регіону. Навіть російський Комерсант вчора написав, що "в Україні розпочали реформи, які зробили в Росії ще на початку 2000-х" і вони праві. Ми маємо запустити найголовніші реформи вже протягом наступних двох місяців", - заявив сьогодні під час презентації заступник губернатора Одещини Михаїла Саакашвілі Олександр Боровик.

* Для перегляду повної версії презентації натиснить на картинку

Почати реформування слід зі зміни трудового законодавства. Головним документом має стати трудовий договір, в тому числі для держслужбовців. Себто, з кожним чиновником мають укладати контракт з чітким терміном дії і показниками його роботи.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Реформа держаної служби має запровадити оголошення про вакансії у відкритих джерелах, тести та іспити на професійність, співбесіди – обов'язковими при найми на роботи всіх без виключення держслужбовців. Прийняття нового закону про держслужбу дозволить офіційно працевлаштувати волонтерів, які фактично працюють в держустановах вже понад рік, але не мають офіційного статусу. З іншого боку – дозволить звільнити чиновників, які не здали іспитів, але і звільнити їх офіційної можливості немає.

Читайте за темою: Хочете справжніх реформ? Викиньте геть всіх прокурорів, суддів та податківців - Аслунд

Глибока дерегуляція передбачає скасування перевірок та обмежень на використання води, викидів в атмосферу, ліцензій на продаж алкоголю, дозволів на підключення до комунікацій, віз на в'їзд в Україну та реєстрації іноземних інвестицій.

Приватизація має відбуватися виключно через прозорі електронні аукціони, а оренда державного майна скорочена до мінімуму. Експерти також запропонували продати 80% об'єктів державної власності. Для уникнення махінацій державні реєстри, які стосуються права на власність державних земель пропонують об'єднати.

Митні процедури об'єднають у "єдиному вікні" протягом години. Роботу брокерів та перебування у митній зоні співробітників правоохоронних органів пропонують взагалі заборонити. Причому, Боровик зауважив, що ці новації вже почали запроваджувати в Одеській області.

Електронні закупівлі треба розповсюдити на всі закупівлі, а не лише за обсягами до одного мільйону гривень. При цьому, всі платформи для подачі заявок, їх учасників та переможців мають бачити всі бажаючи.

"Акт економічної свободи" передбачає запровадження нових податків лише через загальнонаціональний референдум, скасування обмежень на конвертацію та просування капіталу та прибутків, обмеження витрат держави не більше 30% від ВВП, бюджетного дефіціту не більше 3% ВВП, а державний борг обмежити 60% ВВП.

В самій Одесі вже 10 жовтня відкриють Центр обслуговування громадян, де можна буде оформити всі необхідні документа, а модернізована зона митного оформлення має запрацювати з 10 січня 2016 року. Кількість персоналу Одеській ОДА у наступному році скоротять до 250 з 816, які були на момент призначення Михаїла Саакашвілі губернатором області.

Читайте також: Ми повинні довести, що ми не такі, як всі - Саакашвілі

"Практично за кожним напрямком в нас вже є готові законопроекти. Так, вони не можуть і не мають бути перфектними. Для нас головне – змінити динаміку українських реформ і показати суспільству, хто насправді є реформатор, а хто – реакціонер", - заявив Боровик.

Експерт також зауважив, що понад половини українців не вірять, що в країні почалися реформи. Саме для зміни темпів реформування Боровик і наполягатиме на прийнятті їх концепціі зміни України.