Суд дозволив партіям не дотримуватися 30% квоти для жінок у передвиборчих списках на місцевих виборах. Експерти кажуть, що це по суті скасування закону рішенням суду, а депутати свідомо не запровадили механізми реалізації норми.

"На жаль, в законі квота носила не обов'язковий, а рекомендаційний характер. Серед підстав для зняття з виборів цього пункту теж немає. Відповідно, майже всі партії порушили цю квоту, в тому числі члени коаліції, які приймали цю норму", - пояснила "Знай" міжнародний секретар Комітету виборців України Мілена Горячковська.

Вона зауважила, що депутатам пропонували щонайменше чотири варіанти закону "Про вибори", в яких гендерна квота була дотримана згідно з міжнародним законодавством, але депутати це проігнорували. За гендерну квоту проголосували під час другого читання "з голосу".

"В результаті той же самий БПП, який запропонував квотування, дотримався цій норми лише в шості регіонах України. Фактично законодавець поставив під сумнів виконання власного рішення, що й призвело до великої кількості судових позовів та метушні", - вважає Олександр Клюжев, аналітик громадській мережі "Опора", яка спостерігає за виборами.

За його думкою, подібний стан справ викликає запитання в суспільства щодо вибіркового застосування законів.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Варто все ж зауважити, що незважаючи на безлад в цьому питанні, сам факт прийняття квоти збільшив кількість жінок у передвиборчих списках. Якщо дивиться беземоційно – жінки є найбільшою активною групою виборців, чому ж тоді вони представлені у Верховній раді лише на 12%? Мова ж йде про вирівнювання можливостей, й ми наполягатимемо на прийнятті нового закону, де буде прописаний чіткий механізм реалізації цієї норми", - підкреслив Клюжев.

Читайте також: Рада підтримала закон про місцеві вибори

У міжнародному правозахисному центрі жінок "Ла Страда" звертають увагу, що представництво жінок у владі рівномірно на нижчих рівнях, а на "верхівку вертикалі", до реальній влади, жінок майже не пропускають.

"На рівні районних рад кількість жінок іноді сягає 40-45%, на рівні місцевих й обласних – 25-35%, у Верховній раді жінок – 12%. Це так званий ефект "скляної стелі", коли вам нібито нічого не заважає іти вгору, але по факту – це не можливо", - пояснила "Знай" президент "Ла Стради" Катерина Левченко.

Вона зауважує, що гендерні квоти, як тимчасовий захід для забезпечення рівності у політиці, застосували понад 20 країн Європи. Ініціатива запровадження подібних норм йде з ООН.

"Досвід скандинавських країн, де кількість жінок у парламентах сягаю 45-47% показує, що вони більше стурбовані питаннями підтримки родин, дітей, соціальним захистом. До речі, українські депутатки займаються переважно саме такими питаннями", - каже Левченко.

Нагадаємо, що із оскарженням рішення ЦВК щодо необов'язковості дотримання жіночої квоти на місцевих виборах до суду звернулася партія "Самопоміч". Напередодні, Вищий апеляційний суд України вирішив, що недотримання норми "не є причиною для відмови в реєстрації кандидатів від партій на місцевих виборах".