У реєстрі власників майна відсутня опція пошуку за конкретною людиною. Система видає результати по усіх співпадіннях по ПІБ. Під час тестування реєстру більшість кандидатів в київські мери виявилися власниками десятків гектарів землі, квартир та будинків від Криму до Карпат, тільки тому, що у них в Україні чимало тезок. Шукати інформацію про чиновників можна лише за наявністю їх паспортних даних, що зводить можливість боротьби з корупцією нанівець.

Помпезно презентований минулого тижня державний реєстр власників нерухомого майна виявився обмеженим у використанні.

"Наразі ви можете отримати довідку лише через браузери Опера та Мозіла. Перепрошуємо, система ще доопрацьовується, тому радимо отримати електронний цифровий підпис, за наявністю якого ви зможете взяти довідку через будь-який браузер", - повідомили "Знай" по гарячий лінії державного підприємства "Інформаційний центр", який відповідає за реєстри.

Отримати цифровий підпис можна лише в офісі підприємства у Києві, за це доведеться сплатити 48 гривень.

Але й наявність підпису нічого не вирішує. Аби отримати інформацію, ви маєте вказати паспортні дані, або код платника податків. Якщо такої інформації ви не маєте – реєстр видасть усі об'єкти нерухомості за ПІБ, який ви вкажете.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Відповідно, кандидат на посаду мера Володимир Бондаренко виявився "власником" 16 квартир, 20 будинків та понад 17 гектарів землі, а колишній мер столиці Олександр Омельченко – "володарем" трьох десятків елітних квартир у Києві.

"Ідентифікувати персону серед повних тезок в довідці з реєстру неможливо. Вибачте, нічим допомогти вам не зможемо", - відповіли нам у Мінюсті.

Читайте також: Користувачі обвалили реєстр Мінюсту в спробах знайти майно чиновників

"Заяви про відкриття електронного реєстру нерухомого майна виявилися великим пшиком. Його рекламували як ще один крок до більш прозорої і чесної влади. На ділі ж, простий громадянин не може дізнатися, чим володіє чиновник, якщо не знає його ідентифікаційного коду або номеру паспорта. А це – конфіденційна інформація. Тобто реєстр ніби то й відкритий, але користі з нього ніякої", – прокоментував "Знай" ситуацію юрист Вадим Якимець.

Нагадаємо, що пошук в реєстрах нерухомого майна за ПІБ почав працювати шостого жовтня. В перший же день його не зміг презентувати на засідання Кабміну міністр юстиції Павло Петренко, оскільки сервер постійно "лежав" й система не працювала.