До запуску незалежних антикорупційних органів у України залишилося менше місяця. Без них Європа безвізового режиму не надасть. Якщо доведеться переписувати окремі закони – депутати можуть просто не встигнути це зробити.

Директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко розповів "Знай" про конкретні питання, через які Україна може залишитися без безвізового режиму з Європою.

- Сьогодні Порошенко відзвітував, що Україна виконала всі умови для отримання зони вільної торгівлі з Європою. Наскільки реально ми виконали всі вимоги європейців і якого рішення можна очікувати?

- За минулий тиждень ситуація змінилася. Рада нарешті прийняла закони, які були необхідні для безвізового режиму. Проблема в тому, що більшість з них змінили настільки, що залишили лише красиві назви зі спотвореним змістом. Фінального тексту досі ніхто не бачив. Наразі європейці якраз вивчають остаточні варіанти законів про спеціальну конфіскацію й роботу Агентства з управління арештованим майном. Якщо правки депутатів переважать політичну необхідність надати Україні безвізовий режим – вони про це чітко скажуть.

Оскільки до рішення європейців залишилося менше місяця – Україна ризикує не встигнути прийняти необхідні для візової лібералізації закони.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Читайте також: ЄС буде перевіряти, як Україна виконує "безвізові" закони – Гопко

- Яке саме питання може схилити європейців до відмови?

- Призначення незалежного антикорупційного прокурора та початок роботи всіх антикорупційних органів. Якщо після призначення прокурора виявлять його зв'язки з Адміністрацією президента чи підозріле минуле – нам відмовлять.

Нас оцінюватимуть не за назвами органів чи законів, а за їх змістом. Створили Національне антикорупційне бюро, але воно не працює без антикорупційного прокурора! Прийняли закон про відкриття майнових декларацій чиновників, але Національне бюро з запобігання корупції досі не створили. Є закон про створення Агентства з управлінням арештованим майном, але суттєво обмежили його повноваження. Європейці тягнутимуть час, поки не побачать початок роботи всіх цих структур.

- Виходить, що шансів отримати безвізовий режим – майже нема?

- За наявністю політичної волі приймуть в останній день і так, як вимагатимуть європейці. Питання лише в тому, коли самі європейці нададуть висновки по останньому варіанту цих законів і які пункти попросять змінити. Якщо таких пунктів буде багато – депутати просто фізично не встигнуть за них проголосувати.