Потрібно не менше двох років, щоб Крим зміг стати енергонезалежним від України, вважає колишній заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Улида.

"Два, три, чотири роки – це той час при нормальних капіталовкладеннях, який потрібний для того, щоб Крим від'єднався від енергетичної системи України", – сказав Вадим Улида в ефірі Радіо Свобода.

Він упевнений, що Росія зможе збудувати так званий енергоміст через Керченську протоку, однак він не може одразу зробити Крим енергонезалежним від України.

"З економічної точки зору цей проект немає жодного сенсу. Це надзвичайно великі капіталовкладення. Мінімум 2-3 мільярди доларів. І там справа не в тому, щоб побудувати підводний кабель, а в тому, що для цього підводного кабелю потрібно побудувати генерацію в Ростовській області. Там дефіцитний район", – розповів Вадим Улида.

Влада Росії обіцяє прискорити будівництво енергомосту через Керченську протоку і до середини грудня знизити гостроту проблеми енергопостачання Криму. Про це 23 листопада заявив заступник голови уряду Росії Дмитро Козак.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

23 листопада міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що на відновлення електропостачання Криму знадобиться кілька годин. Але, як додав чиновник, це станеться після того, як "ремонтні бригади будуть допущені до відновлювальних робіт і завершать їх".

У ніч на 20 листопада в Херсонській області внаслідок підривів електричних опор були виведені з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередач, через які здійснюється енергопостачання території Криму, а також частини Херсонської і Миколаївської областей. Пізніше були пошкоджені опори інших ліній електропередач, подача електроенергії до Криму зупинилася.

Читайте також: В окупованому Криму не працюють банкомати і "впав" інтернет

23 листопада учасники акції блокади Криму, що стартувала 20 вересня, продовжують блокувати доступ енергетиків і ремонтних бригад до пошкоджених ліній електропередач. При цьому енергетики змогли відновити постачання частин Херсонщини та Миколаївщини.

Анексований Росією Крим забезпечується електроенергією за рахунок своїх генеруючих потужностей лише частково.