9 грудня, у Міжнародний день боротьби із корупцією, під будівлями Кабміну та Ради на мітинг зібрались аж три різні Майдани. На вулиці вийшли підприємці, науковці та антикорупціонери.

Кореспонденти Знай.ua поспілкувались із людьми та послухали, про що народ говорить між собою.

1. Майдан підприємців

Приблизна кількість учасників 400-500

Протестують проти податкової реформи

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Під Верховною радою зібрались кілька сотень мітингарів середнього віку. Вони добре вдягнені, тримають прапори і транпаранти "Вбиваєте бізнес-вбиваєте країну!". Зі сцени закликають ловити депутатів, які періодично покидають будівлю ВРУ.

Вимагають у "слуг" народу, щоб ті долучились до громади висловити свою позицію щодо реформ, які найбільше торкнуться представників малого та середнього бізнесу.

"Нас посилають від роботи. Мітингуєм", - тупцює на морозі та говорить по телефону жіночка років сорока на вигляд.

Поруч журналісти оточили славнозвісну Наталію Королевську, яка спілкується із бабусями на "життєві" теми: знімають на відео та блимають спалахами.

"Ага, ну да, звісно, біла і пухнаста", - кидає про неї дідусь, трохи послухавши, і йде геть.

Зі сцени лунають заклики проти влади, яка "всі гроші, отримані таким реформуванням, покладе собі в кишеню". На певній відстані стоять напоготові ряди міліції. Обабіч дороги стоїть кілька десятків так званих "космонавтів", як в народі називають цілком екіпірований спецназ.

Серед підприємців, наразі, є поширеною думка, що податкова реформа ліквідує малий бізнес, а підприємців на всіх рівнях зобов'язують встановити касові апарати.

2. Майдан проти корупції

Приблизна кількість учасників - 70-80

Протестують проти корупції в Україні та серед можновладців зокрема

Рядами під Верховною Радою встановили свої намети члени коаліції "Депутатський контроль". Прямо на місці вони приймають скарги громадян у довільній формі, потім переписують на власні бланки для подальшої передачі у відповідні до ситуації та звернення установи.

"Я б оце написала про підроблені підписи прокурорів. Але ще ось не всі документи взяла", - підходить пенсіонерка до куратора одного із наметів. У ньому вже пишуть скаргу молоді люди, яким не дають зареєструвати громадську організацію, то тут то там вставляють "палки в колеса".

Антикорупціонери колоною піднялись під Раду ще вчора. Сьогодні акція продовжилась, але її масовість значно зменшилась.

Читайте також: "Яценяку на гілляку" - вимагають пенсіонери на Майдані

Тим часом, по всьому місту Transparency International Україна та інші спеціальні організації проводять різні просвітницькі заходи для населення, розповідають, кому можна пожалітися на вимагання хабарів і у якій формі.

3. Майдан науковців та студентів

Приблизна кількість учасників - 500-600

Протестують проти скорочення бюджету на освіту та науку вдвічі

Під Верховною Радою декілька десятків студентів скандують "Геть руки від науки!", тримають плакати із закликами протестувати проти освітніх реформ. Ще декілька сотень людей мітингують біля уряду проти скорочення вдвічі коштів у бюджеті на науку. Вздовж дороги довга шеренга міліціонерів, просто стоять, поводяться мирно.

"Стоїмо із дев'ятої тридцять ранку. Жодна душа не вийшла подивитися на наші вимоги", - жаліється активістка.

За її словами, мінімально країна має давати на науку 1,2-1,6 % ВВП країни. Для того, щоб наука могла працювати на державу - продукувати винаходи і фахівців, європейські країни дають 2,5-3 % ВВП.

"В Україні ця цифра була - 0,6%, а зараз хотуть зробити 0,3%. А гроші ті куди підуть? На армію ви думаєте? У кишеню! Чиновникам і можновладцям!" - підсумовує жінка.

Три нібито різні Майдани зібрались у столиці, але люди впевнені в одному: у всіх реформах виграють тільки ті, хто при владі. Така недовіра у Міжнародний день боротьби із корупцією повинна змусити ВЛАДУ замислитись!