Екс-міністр ЖКГ, глава правління "Спілка власників житла України" Олексій Кучеренко прогнозує, що якщо до 1 липня влада не скасує свій закон про обов'язкову заснову ОСББ на базі багатоквартирних будинків - до осені в країні почнуться масові бунти.

- Олексій Юрійович, чи дійсно нам потрібно ОСББ?

- Якщо люди живуть в одному будинку, їх погляди на облаштування будинку і прибудинкової території збігаються, вони збираються разом і обговорюють проблеми свого будинку - люди незабаром і самі створять ОСББ. Але тут держава примусово це планує. І до 1 липня людям потрібно визначатися - або створювати ОСББ, або вибирати керуючу компанію, або міськрада сама призначить керуючу компанію.

- А в чому сенс об'єднатися в ОСББ?

- Вся проблема в тому, що в країні багато проблемних будинків. Влада хоче перекинути ці проблеми на плечі людей. І те, що люди об'єднаються - грошей їм не вистачить. Ніхто не збере на ремонт "хрущовок" (а їх в країні понад 20 тис.), зміну даху, проводки, капітальну модернізацію і все, що можливо в такій ситуації - це набратися кредитів під цю мету, які потім ляжуть на плечі пересічних громадян, жителів тих самих "хрущовок".

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Перші особи держави на повному серйозі вважають, що якщо звалити все на місцеву владу - то проблема вирішитися сама собою. Але потрібна участь держави. Замість цього з'явиться ціла купа аферистів, які підуть підвищувати тарифи і заробляти собі гроші.

- ЖЕКи скасують?

- Поки неясно. Якщо мислити логічно - то зараз такою собі керуючою компанією є ЖЕК. Навіщо будинок від ЖЕКу передавати приватній керуючі компанії? Де гарантії, що ці компанії більш професійні і не підвищать тарифи?

- А яка різниця хто буде керувати - ЖКГ або керуюча компанія?

- Уже зараз керуючі компанії реєструються на родичів можновладців. Далі нас чекає підвищення тарифів, неможливість розірвати договір з керуючою компанією, відключення газу і води пільговикам, за яких держава не заплатила приватній компанії ...

ОСББ - хороша ідея. Але насильно це робити не можна. Держава повинна показати що і до чого, підтримати фінансово цю ініціативу, а не ставити жорсткі тимчасові рамки.

Якщо згідно із законом до 1 липня потрібно зважитися і або об'єднаютися, або йти в керуючу компанію - то до вересня я прогнозую величезні бунти.

- Держава стверджує, що ЖЕКи та інші комунальні підприємства збиткові.

- Я постійно згадую, як на початку 90-их років в суспільстві існував такий міф про те, що енергетика у нас збиткова. Все це робилося для того, щоб приватизувати енергетику за безцінь. Зараз інтенсивно накручується міф про банкрутство комуналки, її збитковості. Це не так і комусь такі міфи вигідні.

ЖЕКи замінять приватними компаніями. Наприклад, практично кожен водоканал зараз має борги мільйонні перед енерго. Все закінчиться тим, що який-небудь черговий бізнесмен викупить ці борги і просто почне заробляти гроші через водоканал.

Все до цього йде.

- Що варто було б зробити, щоб вивести підприємства ЖКГ зі збитків?

- Потрібно випускати облігації державних підприємств і благати населення купити їх. Але ні в якому разі не віддавати їх дядькові-олігархові або в приватну власність.

Я б із задоволенням купив акції свого теплокомуненерго, або свого водоканалу. У Європі так і працює система. Жителі купують акції свого обслуговуючого підприємства та акціонери самі вирішують, що потрібно робити на підприємстві.

У нас же Київводоканал, який на третину приватний бере у японців 1 млрд. долл. кредиту. Вдумайтеся тільки в цифру. Навіщо? Хто буде його віддавати?

Якщо взяти будь-яку європейську країну, там все влаштовано по-іншому. Наприклад, візьмемо типовий водоканал невеликого містечка в Німеччині - там водоканал муніципальний і мова про його прибутковості навіть не йде. Якщо під кінець року водоканал має прибуток, то муніципалітет разом з громадянами, акціонерами вирішує, як витратити цей прибуток. Якщо говорити про енергетичний або газовий ринок - там йде труба або лінія і вони досить жорстко контролюються державою. Держава нормує рентабельність, контролює, забезпечує безпеку і найголовніше - видає окремим гравцям на ринку право доступу.

У нас же великі підприємства ЖКГ приватизувати не можна - на них накладено заборону. Зате у нас, як правило, їх здають в оренду. Здати в оренду муніципальне підприємство - це все одно, що розписатися у власному безсиллі. Тому що, якщо міський голова не може керувати своїм господарством і змушений здавати його в оренду - гріш йому ціна.