86 відсотків людей не починають власну справу через відсутність стартового капіталу. Решта не можуть визначитися із нішею свого бізнесу, порахували у компанії AVD-marketing, що займається розвитком стартапів.

"Цікаво, що більшість людей лише констатують, що в них немає потрібної суми. Вони навіть не намагаються її знайти. Шукають виправдання, в першу чергу для себе", - говорить "Знай" Сергій Єфіменко, працівник AVD-marketing.

Експерт розповідає, де взяти гроші на бізнес.

Найкраще використати власні заощадження. У разі банкрутства їх не треба нікому повертати й не потрібно звітувати за витрати.

"Перевагою своїх заощаджень є й психологічна складова. Їх обережніше використовують. За кожною п'ятисоткою чи тисячею стоять конкретні робочі дні та години. Тому підприємці витрачають свої кошти лише на нагальні потреби. Гроші, призначені для бізнесу, краще тримати в готівці. Тоді витрати відчуваються фізично, а отже, гостріше відчуття їхньої обмеженості. Один мій товариш почав робити бізнес на кіосках із продажу кави. Оскільки вкладав свої заощадження, то воду спочатку сам носив із бювету. Інший знайомий відкрив справу за позичені гроші, все купував фірмове. Воду йому возила спеціальна компанія. Він збанкрутував", - розповідає фахівець.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Матеріал за темою Як почати бізнес без грошей

Позичені у знайомих гроші вигідні для швидких проектів. Їх бажано залучати, коли можна отримати великий прибуток за кілька місяців.

"Тоді не буде витрат на відсотки, як наприклад у банку. Також не потрібно убивати кілька місяців, а може й років для заощаджень. Однак у позичених грошей є великі недоліки — їх можуть вимагати раніше терміну. А у разі банкрутства треба буде шукати нову позику, аби погасити попередню".

Банківський кредит на бізнес отримати непросто, але реально. Для цього фінустанові треба показати бізнес-план із прорахованими ризиками. Тоді банк видасть гроші під 36-42 відсотки річних.

"Можна нічого не пояснювати, оформити кілька кредиток на родичів та на себе. Брати звідти гроші, коли потрібно. Однак відсоткова ставка там теж немаленька — від 18 до 70 річних".

В Україні вже понад п'ять років працюють компанії бізнес-ангелів, які дають гроші під прибуткові проекти.

"Справді дають. Наприклад, один український студент придумав пристрій, подібний до іграшкового гелікоптера на радіокеруванні. Прикріпив туди камери й запропонував продавати відео-операторам. Ідея сподобалася компанії бізнес-ангелів, дали на неї десятки тисяч доларів. Вже за декілька місяців студент відбив витрачене на свій винахід. Недоліком цього способу інвестицій є те, що гроші зазвичай дають на проекти із 0,2-0,3 відсотків ризику. Також є велика група компаній бізнес-ангелів. Що готові лише доінвестувати. Тобто давати 10-15 відсотків від потрібної суми. А потім ще й претендують на дохід від проекту".

Матеріал за темою "Ніколи не беріть кредиту на свій бізнес" - експерт розповів про найпоширеніші помилки підприємців

Одним із найнадійніших способів залучити необхідний капітал є продаж власності — нерухомості, автомобіля тощо.

"Один знайомий продав за 20 тисяч гривень колекцію рідкісних монет, відкрив за ці гроші секонд-хенд. Інший продав дачу й відкрив піцерію. Потім вона згоріла, але він зараз нікому нічого не винен. Люди рідко вдаються до такого способу інвестуванні, їм шкода прощатися із дорогими речами".