Вміст токсичного сірчастого ангідриду в повітрі Києва у 18 разів перевищує норму.

Такі дані оприлюднила столична санепідемстанція. На Троєщині вміст сірчастого ангідриду перевищує норму в 10 разів (вул. Сабурова, вул. Закревського) та в 18 разів на Дарниці (Броварське шосе, 25). На Ленінградському шосе - в 6,6 раз (Проспект Миру). На Оболоні (пр. Героєв Сталінграду) – в 6,2 рази. На Майдані – в 5 разів (вул. Михайлівська), на вулицях Банкова та Маршала Гречка (Нивки) – в 5,4 рази.

Алергологи попереджають, що сірчистий ангідрид - дуже токсичний газ.

"Він викликає подразнення шкіри, слизових оболонок носа, очей і верхніх дихальних шляхів. Можливі гострі отруєння, які супроводжуються набряком легенів і розширенням серця. Ознаками отруєння є запаморочення, подразнення слизових оболонок (щипання в носі, чхання, позиви до кашлю). При сильних отруєннях спостерігаються загальна слабкість, задишка, сильний кашель з виділенням в'язкої кров'янистої мокроти і втрата свідомості. Гранично допустима концентрація сірчистого ангідриду в повітрі робочої зони виробничих приміщень не повинна перевищувати 10 мг м," - говорять фахівці.

В ДСНС Київської області кажуть, що офіційну інформацію щодо пожеж навколо столиці оприлюднять після 11- ої.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Джерела повідомили "Знай", що горять торф'яники та ліс в п'ятьох районах Київської області.

"Горить ліс в Бородянському районі - не можуть загасити, горить біля села Зазим'я в Броварському районі. Продовжує горіти Чорнобильський ліс. Під Ірпенем горять торф'яники. Також окремі осередки горіння є в Горенці, Гостомелі, Демидові Вишгородського району. Крім того, в Іванківському районі згоріло п'ять будинків. Місцеві підпалили траву, намагалися самі загасити полум'я. Дуже пізно зателефонували до рятувальників. На щастя, там ніхто не загинув", - каже джерело в силових структурах.

В столичний ДСНС сподіваються, що задимлення, яким ми зараз дихаємо, розвіється.

"Диму так багато через атмосферний тиск та перепади температури. Дим йде до води і вдень він буде розсіюватися. А завтра зранку знову очікується такий смог", - розповіла "Знай" речник ДСНС Києва Світлана Водолага.

Станом на 11.40 в Головному управлінні охорони здоров'я Києва "Знай" сказали, що поки жодного випадку звернення до лікарів через токсичний газ, не зафіксовано.

"Жодних звернень, на щастя, немає. Але це не означає, що їх не буде. Ми постійно слідкуємо за ситуацією", - розповіла "Знай" спікер управління Наталія Вишневська.

11.50. Від впливу отруйного газу почали страждати тварини. Про це "Знай" розповіла жителька Печерську Наталія.

"Ми мешкаємо біля Олександрівської лікарні. Наш собака, породи померанський шпіц, почала задихатися, втрачати свідомість та блювати. Ми страшенно перелякалися. І тільки після того, як закрили всі вікна та включили кондиціонер, відійшов. Зараз кволий, нічого не їсть, але хоч дихати почав рівно", - каже Наталія.

Дим з Київської області перекинувся на інші регіони. Смог накрив Вінницьку, Черкаську, Полтавську, Житомирську та Рівненську області.

"Мешканці Уманського, Жашківського, Звенигородського Канівського, Золотоніського, Лисянського, Городищеннського Корсунь-Шевченківського Черкаського районів та обласного центру опинились в зоні смогу, який спричинили затяжні лісові та торф'яні пожежі на території Київської області. Нажаль, найближчі перспективи для області невтішні, напрямок вітру істотно не зміниться як і атмосферний тиск та вологість повітря", - кажуть рятувальники Черкаської області.

12.00. В СЕС повідомляють, що вміст отруйного газу почав зменшуватися.

Головне управління СЕС Києва інформує, що станом на 11.15 у пробах повітря, відібраних ДУ "Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України", концентрації сірчистого ангідриду (діоксиду сірки) перевищували максимально разові в 3 рази по вулицях: Банковій, 11, Інститутській, 9, в 3,6 рази по вул. Спаській, 7 і в 4 рази по вул. Межигірській, 13.

По іншим інгредієнтам контролю (азоту діоксид, вуглецю оксид) перевищення ГДК на зазначених вище вулицях - не зареєстровано.

Моніторинг атмосферного повітря м. Києва продовжується.

12.47. За даними СЕС, станом на полудень у пробах повітря, відібраних ДУ "Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України", концентрації сірчистого ангідриду (діоксиду сірки) перевищували максимально разові в 2,6 рази по пр-ту Дружби Народів, 3; в 2,8 рази вул. Сабурова, 8 і в 3 рази по пр-ту Героїв Сталінграду, 4 та пр-ту Маяковського, 3.

13.20. У пробах повітря, відібраних о 13.10, концентрації сірчистого ангідриду (діоксиду сірки) перевищували максимально разові в 1,2 рази по пр-ту Гагаріна, 15, а по іншим речовинам контролю (азоту діоксид, вуглецю оксид) не перевищували. Гранично-допустимі концентрації шкідливих речовин відібраних за адресами: Харківське шосе, 58 та пр-т Миру, 8 в межах норм.

15.00. За прогнозами синоптиків, поліпшення ситуації атмосферного повітря відбудеться надвечір. "Вітер змінеться на північний, північно-західний, буде дути з Київського моря зі швидкістю 2м/с", - повідомила столична СЕС.