Українці пишуть президенту петиції – яких змін вони хочуть не тільки в країни в цілому, а й в областях. Одні регіони дуже активно пропонують нові ідеї, в інших хочуть маленьких покращень. Ми зібрали бажання громадян по кожній області.

У Вінниці хочуть, щоб місто стало столицею України. Чому – не пояснюють.

Жителі Волині просять об'єднати дві області в один регіон під назвою "Волинь".

"Адже Рівненська область - це та сама Волинь. Регіональний центр пропоную визначити за допомогою місцевого референдуму, щоб все було по-правді", - просять громадяни.

У Дніпропетровській області пропонують побудувати міст між Нікополем та містом Кам'янка-Дніпровська Запорізької області. Їх розділяє Каховське водосховище.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"З'єднання Південно-Східної та Центральної частини країни має дуже важливе значення, особливо для закупівельників плодоовочевої продукції", - пояснюють місцеві.

Маріуполь просять зробити центром Донецької області. Кажуть, що півмільйонне місто цілком заслуговує на такий статус. Тим більше, що силовi структури, прокуратура та iншi вiдомства вже i так у Маріуполі. А Донецьк пропонують перейменувати у місто Стусів на честь Василя Стуса.

Житомир вимагає прямого залізничного сполучення із Києвом.

"Місто сьогодні майже відірване від усієї країни. Прошу ввести додаткові щорічні електропотяги від Житомира до Києва. Вартість автобусу 80грн. Потяг буде конкурентоспроможним", - порахували місцеві.

В Закарпатті просять не рубати ліси та не продавати їх за кордон.

"Бо це наше багатство", - зазначають жителі.

У Запоріжжі збирають підписи на перейменування пр. Леніна в пр. Нестора Махна.

"Він один з найгероїчніших борців з царизмом та комунізмом!", - аргументують. Також, замість Леніна на площі пропонують за державний кошт встановити пам'ятник Махно. Зауважують, щоб був не меншого розміру, ніж Ілліч. Ще одна пропозиція - створення центру реабілітації воїнів АТО.

У Івано-Франківській області просять перейменувати місто Калуш у місто Бандера.

"Я, Баран Володимир Йосипович, житель Івано-Франківська, як і мільйони інших українських патріотів-націоналістів вважаю, що ім'я нашого духовного наставника і керманича Степана Бандери в багатьох випадках несправедливо замовчується", - пише прохач.

Учні кіровоградської гімназії ім. Шевченка просять випускати їх під час перерви на вулицю.

"Нас примусово зачиняють у школі", - написали діти.

Також, замість назви Кіровоград пропонують місту повернути старовинну назву Лелеків.

Торф'яники навколо Києва радять засадити коноплею.

"Кожен рік горить. Кожен рік це надзвичайна подія. А дим із конопель буде осінньою "фішкою" міста. Туристи натовпами приїжджати почнуть, бюджет поповниться", - просять кияни.

Є ідеї і щодо Криму.

"Всім далекобійникам, які стоять з товаром на анексований півострів, принести повістки до ЗСУ", - висловлюють пропозицію.

В Луганську область вимагають негайно подати телевізійний сигнал з України.

"На окупованих територіях панує російсько-бандитське телебачення. А люди хочуть бачити своє. Хоч на дирижаблі, але треба встановити телепередавач. Бо це важливіше за добру зброю", - пишуть.

Львову потрібний метрополітен.

"Після Києва, Харкова та Дніпропетровська – Львів, як культурна столиця України з населенням близько 800 тисяч, має потребу у підземці".

Крім того, львів'яни пропонують подати заявку на проведення у Львові зимових Олімпійських Ігор у 2026 чи 2030 роках.

У Миколаївській області благають врятувати річку Південний Буг від "псевдоекологів", а жителів - від засухи.

Одеса пропонує розмістити на постійній основі у своєму порту базу кораблів ВМС США.

На Полтавщині не вистачає пам`ятника першому картографу України Гійому Ле Вассеру Сіру де Боплану. Його пропонують встановити у місті Кременчук. Також, хочуть поміняти дату заснування міста з 1571 року на 1550-ий. Бо цьому є наукове та документальне підтвердження.

Рівненська область просить створити патрульну поліцію в місті Володимирець, де відділ міліції було ліквідовано.

"Декілька років назад закрили райвідділ міліції, бо заважав незаконному видобутку бурштину. Тепер процвітають незаконний видобуток, розбої, грабежі, ДТП із незареєстрованим мотоциклами, гральний бізнес, збільшилась кількість наркозалежних", - пишуть.

Хочуть перенести адміністративний центр, керівні обласні органи державної влади з міста Суми до Конотопу.

"Він знаходиться ближче до Києва. Має розвинену транспорту розв'язку. Звідси можна швидше дістатись в будь-який куточок області, прямим маршрутом до таких великих міст, як Чернігів і Полтава. А станція Конотоп є вузловою на залізниці. До того ж, історично Конотоп є старшим за Суми. В середині 17-го сторіччя, коли було тільки засновано містечко Суми, Конотоп вже був сотенним містом. Суми стали полковим містом лише за наказом Московського царя Олексія Михайловича", - аргументують жителі області.

Тернопільську область бачать студентською столицею України.

"У світі столиці держав знаходяться не в центрі країни, а місто не повинно бути величезним мегаполісом. Та й людям буде краще жити. А Тернопіль - особливий, і приваблює кожного відвідувача", - вважають.

Офшорна зона у Харківській області зміцнить економіку.

"Будуть накопичуватися валютні резерви країни та збережеться зароблена українцями та компаніями валюта. Це призведе до зміцнення національної валюти та покращенню інвестиційного клімату. Єдиним податком для цієї зони можна встановити 1% для поповнення золото-валютних резервів України від сум, накопичених юридичними та фізичними особами на рахунках в фінансових установах цієї економічної зони", - обґрунтовують ідею.

У Херсонській області переконані, що через сусідство з агресором РФ, маємо посилити безпеку українських військових.

"Збільшити чисельності прикордонників та військової техніки на межі з РФ. Створити системи відеоспостереження через інтернет за діями прикордонників, щоб не уможливити їх викрадення органами РФ. Видати наказ, який зобов'яже 24 години на добу всім прикордонникам носити з собою зброю та тримати її напоготові. Посилити українські блокпости гранатометами, ПТРК, РПГ на кордоні з агресором. Зобов'язати міністра МЗС поставити РФ ультиматум, або Росія повертає українських військових або Україна відкриває кримінальне провадження щодо зникнення українських прикордонників та передає матеріали справи до міжнародного трибуналу в Гаазі", - вимагають від президента.

Історична назва Хмельницького – Проскурів. А сучасну назву місто отримало в 1954 році. Тому, треба її поміняти.

"Приводом перейменування стала одна з найганебніших подій в історії української держави. А саме - трьохсота річниця підписання "Переяславських статтів" (1674 р.). Наслідки цієї величезної геополітичної помилки ми бачимо навіть сьогодні", - уточнюють.

Громадяни просять перенести Верховну Раду в Черкаси. Вважають, що Парламент корисний для розвитку регіонів і центральної частини країни. Справа за малим - побудувати автобан Київ-Черкаси, сучасну будівлю парламенту та інфраструктуру.

"Це дасть поштовх для розвитку старовинного міста Черкаси, зменшить політичне, транспортне навантаження на столицю країни. Депутати не будуть чіплятися за квартири, як вони це роблять в Києві. А нова сучасно спроектована, комп'ютеризована будівля парламенту зможе дати їм змоги більш якісно готувати закони, а стара радянська не буде давити на їхні голови", - пишуть.

Чернігівська область мріє відновити вище воєнне училище льотчиків у місті.

"Пропадає унікальна база підготовки льотного складу, захаращується територія, котра на кожному кроці нагадує славні традиції винищувальної авіації".

Чернівці просять повернути потяг № 246 (ходив до Генічеська Херсонської області).

"Поїзд необхідний для швидкого та зручного переміщення пасажирів з заходу країни на південь. Цей маршрут розвиває туризм влітку, а взимку перевозить українців, які мешкають в різних куточках країни", - вважають.

Аби президент почав розглядати електронну петицію, вона має набрати 25 тисяч підписів протягом трьох місяців.