"Нещодавно московське видавництво ЕКСМО випустило книгу про космонавтику в Радянському Союзі і повністю прибрало звідти українців. Кибальчича, Засядька, Кондратюка не згадують взагалі. Легендарного Сергія Корольова з українця, народженого в Житомирі, зробили росіянином. Ціолковський теж став російським, хоча його брат все життя підписувався подвійним прізвищем - Ціолковський-Наливайко, і рід Ціолковського вів свою генеалогію від козака Северина Наливайка. Значення українців знову зменшили і перетягнули ковдру на себе. - Розповів "Знай" відомий колекціонер і нумізмат Юрій Шевела.

На прізвисько Гагарін

Юрія всі рідні і знайомі звуть Гагаріним. У 1966 році, через пару днів після його народження до Києва приїхав Гагарін - оглядав місто і відвідав фабрику "Киянка", на якій шили одяг для космонавтів. Побачивши в натовпі відомого космонавта, батьки вирішили назвати сина Юрієм. З тих пір Шевела цікавиться космосом і збирає колекцію космічних об'єктів.

З 60-х років освоєння космосу було на першому місці в СРСР - тому іграшок і листівок на тему космосу було не злічити. Тема космосу присутня скрізь - її друкували на коробках з-під цукерок, на сірникових коробках і на зошитах, сувенірах і нічниках, друкували марки і виготовляли значки, робили шкільні пенали у формі ракети і друкували на посуді знаменитих Білку і Стрілку - і Юрій захопився.

Читайте також: У США дозволили добувати воду і золото на космічних тілах

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом
Показати ще

"Зараз моя колекція вважається раритетом, за неї гроші пропонують, навіть ціни піднялися. Знайти щось на цю тематику з кожним роком все важче, а колекціонерів стає більше "- каже Юрій.

Зрозуміло, у Юрія, як і у будь-якого іншого колекціонера є свої раритети та ексклюзивні речі.

"Одними з найцінніших експонатів - архівні документи з Харкова. Мало хто знає, що космос почали освоювати ще до війни. Інженери знімали напівпідвальні приміщення і створювали щось на зразок гуртків. Такі групи збиралися в Москві, Петербурзі. У Харкові була своя реактивна група на чолі з академіком Георгієм Проскурою. Вони вперше запустили в космос порохову ракету. Коли на Союз напав Гітлер, ракетників і вчених взяв під своє крило маршал Тухачевський і в Москві відкрився Реактивний інститут. Окрім спроб освоїти космос, саме в цьому інституті розробили старі-добрі гармати "Катюші", без яких виграти війну було б неможливо. Спочатку вони замислювалися як гармати, які відправили б людину в небо "- розповідає Шевела.

Тухачевського потім розстріляли, а всіх, хто був пов'язаний з космічними розробками посадили - серед них і Сергій Корольов. Розпалася і харківська реактивна група, але частина документів і досліджень зараз в колекції Юрія.

"Саме тому мені дуже прикро, що росіяни викинули українців із історії освоєння космосу. Половина архіву харківської групи знаходиться у мене, а друга половина залишилася в Росії", - говорить Шевела.

"Завяловський конверт"

Не можна не згадати і "Завяловський конверт", яких у світі налічують всього 600 штук і який зобов'язаний бути в колекції будь якого філателіста, що цікавиться космосом.

Перед важливою подією в країні випускають марки, спеціальні конверти, і нестандартний штемпель з малюнком, присвячений важливій даті.

"Якщо монета до дати могла бути надрукована протягом року, то спецпогашення - це ціла історія – спецштемпель діє тільки один день, о 12 його розбивають. Тому конкретна марка на конкретному конверті була погашена тільки в конкретний історичний день, і це дуже цінується у колекціонерів ", - пояснив Шевела.

Коли в космос полетіли собаки - Головпоштамт випустив спеціальні конверти і марки. А ось марки і листи до дати запуску в космос Гагаріна ніхто не надрукував. Це тримали в суворій таємниці, і людям повідомили вже по факту.

"Люди були морально готові до запуску людини, але ніхто не знав коли саме", - Пояснює Шевела.

Московський художник Василь Завялов накидав ескіз поштової марки з цього приводу. Всі чекали події, яка ось-ось повинна була трапитись. У березні Завялов їхав до Криму через Київ і залишив ескіз у свого приятеля - завзятого колекціонера і філателіста. 12 квітня о 9 годині і 7 хвилин ранку по радіо екстрено передали - перша радянська людина в космосі.

"Що коїлось в столиці! Київ був єдиним містом, де після такої звістки на вулиці вийшли люди. Моя знайома Галина Павленко працювала в театрі і розповідала, що до них на роботу забіг перехожий і прокричав, що людина в космосі. Люди виходили на вулиці з гармошками, обіймалися, вітали один одного, раділи. До обіду над Києвом пролетіли вертольоти і розкидали листівки з повідомленням: Людина в космосі! Газети, які виходили о 9 ранку були без цього повідомлення, але вже до 14 годині дня газета "Вечірній Київ" вийшла знову з самим сенсаційним повідомленням століття - людина в космосі", - емоційно розповів Шевела.

Приятель Василя Завялова, спостерігаючи за святом, схопив ескіз і побіг до директора Головпоштамту. Той все зрозумів і наказав запускати ескіз в друк, а попутно робити і штемпель. До вечора на Київському поштамті надрукували 600 конвертів і марок з ескізом Завялова і погасили.

"У Москві та Ленінграді люди побоялися вийти на вулиці без дозволу, а кияни вийшли. І марки гасили в той же день. В інших містах СРСР марки гасили вже 14 і 17 квітня - заднім числом. Але дістати саме київську марку, погашену в той день в кількості всього 600 штук - дуже велика удача для колекціонера ", - зазначає Шевела.

Космічні плітки

З деякими космонавтами Юрій спілкувався особисто - з ветеранами Байконура, з першим українським космонавтом Леонідом Каденюком, з батьком і сином Волковими - харківської династією космонавтів. Вони подарували Юрію карту, за якою космонавти орієнтувалися при приземленні.

Читайте також: NASA відкрили таємницю життя космонавтів у космосі (фото)

"Але першим космонавтам я не позаздрю. Космос був великою політикою. Після польоту Гагарін став належати всій країні, не міг усамітнитися, його використовували на всю котушку - тільки після поїздки до Японії товарообіг Японії з СРСР збільшився у десять разів - так вразив японців Гагарін. Наш перший космонавт був мегазіркою для всього світу і це негативно на ньому позначалося "- говорить Шевела.

До цих пір у всьому світі обговорюють причину загибелі Юрія Гагаріна. У Шевели є своя теорія.

"Коли Гагарін відпочивав у пансіонаті, йому здалося, що одна зі співробітниць приділяє йому увагу не тільки, як зірці. У номері він спробував штовхнути жінку в ліжко, та закричала. На шум прибіг персонал. Гагаріну не хотілося опинитися в конфузному положенні і він вистрибнув з вікна другого поверху. Головою напоровся на металеву трубу, і травмувався. Для тих, хто цікавиться біографією Гагаріна, цей випадок не секрет. Голову герою підлікували. Але одного разу, коли він в черговий раз вилетів на МіГу, його підрізав інший винищувач. Через недавню травму голови Гагарін на кілька секунд втратив свідомість. Саме цих кількох секунд і не вистачило йому, щоб вийти зі штопора"- розповідає колекціонер.

Було проведено розслідування, але потім всі документи були переписані і справу зам'яли. За кермом літака, підрізавшого Гагаріна був майбутній маршал авіації і батько космонавтки - Євген Савицький. Через 12 років після того випадку, його дочка Людмила побувала в космосі і стала першою жінкою, яка вийшла у відкритий космос. З нині живою ще легендою радянської космонавтики Юрій не спілкувався, хоча і мріє про це.

"Після польоту Терешкової, наступна жінка в космос полетіла тільки через 19 років. Все через Корольова, який зрікся відправляти жінок в космос і слово своє стримав. Наступна жінка полетіла туди тільки після його смерті. Кажуть, що Терешкову нудило в космосі, але справжню причину зволіли приховати "- розповів Шевела.

Вся справа в тому, що при підготовці до польоту в космос Валентини Терешкової команда упустила з уваги, що вона абсолютно не орієнтується по карті. Разом з нею для польоту в космос тренувалися також космонавтки Соловйова і Пономарьова. Пізніше Пономарьова розповіла, що через Терешкову їх виключили з космонавтики тому, що вони були жінками.

"Коли Терешкова опинилася в космосі, Корольов запитав її - де вона? Відповідь його вбив: "Я в космосі". Далі діалог був таким: - А над яким місцем? - Над землею. - Над якою країною? - Я не знаю. - Ну так подивися в ілюмінатор і на карту, і скажи нам над якою країною? - А я не вмію орієнтуватися по карті ... "- сміється Юрій.

Цей діалог чули багато хто, як і крики Сергія Корольова про те, що більше жодної баби він в космос не запустить.

"Пізніше Валентина Терешкова вийшла заміж за космонавта Адріяна Миколаєва, але незабаром розлучилися. На їхньому весіллі був присутній Хрущов, а розлучення було після його смерті. Подейкували про те, що це була показуха для публіки, влаштована Микитою Хрущовим, мовляв Валентина і Адріян не любили один одного. Насправді все набагато трагічніше - космонавт Миколаїв пробув у космосі близько місяця. В умовах невагомості через 20 діб всі м'язи і органи людини атрофуються. На землю космонавти з того польоту повернулися інвалідами, проходили довгий курс реабілітації. Руки і ноги лікарям вдалося розробити, а от інші органи - ні. Саме тому Терешкова і Миколаїв розлучилися "- зітхає Юрій.

За радянських часів в космосі намагалися проводити експерименти з людським організмом.

"Деякі космонавти отримували вказівку зайнятися сексом в космічному кораблі в тамтешніх умовах. Після смерті Королева для цих цілей почали запускати жінок. Але експерименти провалювалися. Тому що під час інтиму людина пітніє, а в умовах невагомості крапельки поту не стікають, а літають в повітрі і потрапляють на електричні прилади, що призводило до плачевних наслідків. Тому зараз при таких експериментах для космонавтів передбачають барокамери",- пояснив Шевела.