Вчені знайшли сліди ДНК приматів, що населяли тропічні регіони близько 30 мільйонів років тому. Кров та паразити доісторичних приматів виявили у шматках бурштину.

Про своє відкриття спеціалісти повідомили на сторінках Journal of Medical Entomology.

Дослідники зробили аналізи, які підтверджують, що сліди "живих" клітин дійсно належать приматам, а паразити, які виявили у тих самих зразках бурштину, жили як ззовні так і в середині тіла ссавців та відносяться до роду кліщових Amblyomma. Знахідка показала, що ці кліщі паразитують на тілі тварин щонайменше 20-30 мільйоні років та є переносниками багатьох небезпечних хвороб.

Вчені з'ясували, що кліщі заражали приматів бабезіями – одноклітинними, які вважаються збудниками так званої техаської лихоманки. Ці паразити уражають і сьогодні рогату худобу та становлять загрозу і для людини, ураження ними що часто закінчується летально.

Дана знахідка являє собою дуже цінний матеріал, який може допомогти дослідити шляхи еволюції одноклітинних та хвороб, які вони переносять.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", китайські вчені знайшли грибок, який здатен знищувати штучні волокна, зокрема пластик. Новий вид плісняви отримав назву Aspergillus tubingensis, він виділяє особливі ферменти, які вступають в активну реакцію з елементами пластику.