За даними військового прокурора Харківського гарнізону, який знаходиться на місці подій, в результаті диверсії сьогодні вночі на декількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння (танкові і артилерійські снаряди 125 і 152мм) поблизу міста Балаклея в Харківській області виникла пожежа, що призвела до детонації боєприпасів.

Склад боєприпасів в Балаклеї вважається найбільшим не тільки в Україні, але і в Східній Європі. Протягом останніх 10 років артсклад військової частини А/1352 був постійно перевантажений, як відзначають експерти.

Знай.ua спробував з'ясувати, що стоїть за вибухом складів з боєприпасами в часи, коли в країні третій рік триває збройний конфлікт.

Історія повторюється

Цікаво, що схожа ситуація була і в Дебальцево, напередодні наступу проросійських бойовиків в лютому 2015 року – російські ЗМІ навперебій рапортували про те, що «ополченці» підірвали великий склад боєприпасів в Дебальцевському гарнізоні влучним артилерійським ударом, після чого українська армія опинилася в котлі. І навіть демонстрували фото стовпа чорного диму. В українському Генштабі цю заяву ніяк не прокоментували.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Аналогічний випадок був і в жовтні 2015 року в Сватовому, Луганської області. На військовому складі сталася пожежа з подальшою детонацією і розльотом осколків боєприпасів. За даними Міністерства оборони України, на складі зберігалися 3 тисячі тон боєприпасів. За попередньою інформацією, причиною вибуху стала запущена в сторону складу сигнальна ракета. СБУ назвала те, що трапилося "терактом". Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука заявив, що в склад вистрілили з гранатомета.

Головна версія - диверсія

Щось схоже зараз відбулося і в Балаклії. Протягом останніх 10 років артсклад військової частини А/1352 був постійно перевантажений, відзначають експерти. До того, як військовий прокурор Анатолій Матіос заявив про диверсію, офіцери МНС говорили про спалахування звалища сміття у військовій частині, після чого вогонь по сухій траві дістався складу з ракетами.

На умовах анонімності, ми поговорили з одним із українських військових. Версію про суху траву він відкидає.

«У кожній військовій частині зараз особливий стан. Весь особовий склад косить траву і прибирає навіть ночами, і не доведи Боже, якщо на території частини командування знайде недопалок. Невикошена трава або недопалок можуть стати причиною суду над простим українським військовим», - стверджує наш співрозмовник.

Тим часом в мережі вже заговорили про можливе настання проросійських бойовиків.

Генерал-майор СБУ і колишній керівник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк в прямий наступ не вірить. Часи, коли наступала піхота вже пройшли.

«У мене є всі підстави вважати, що в Балаклії мала місце диверсія і працювала диверсійна група з так званих ЛДНР. Думаю, що таким чином бойовики почали свою діяльність і зараз мстять за смерть своїх Гіві і Мотороли, як і було обіцяно», - розповів Василь Вовк.

[[{"fid":"177618","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Взрывы в Сватово","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Взрывы в Сватово"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Взрывы в Сватово","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Взрывы в Сватово"},"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Взрывы в Сватово","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Взрывы в Сватово"}},"attributes":{"alt":"Взрывы в Сватово","title":"Взрывы в Сватово","height":"400","width":"800","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Три області можуть потрапити під удар

Він вважає, що зараз під масивними точковими атаками можуть опинитися Харківська, Одеська, Миколаївська, Запорізька області.

«Уже зараз помітно до чого це йде - днями СБУ затримала диверсійну групу з 9 людей в Одеській області – зі зброєю, вибухівкою. Там теракт зірвався, а ось на Харківщині вдався. Наступу, у традиційному розумінні, не буде. Надалі очікуємо таких ось диверсій, вилазок диверсантів, ударів і вибухів на важливих об'єктах. Вже давно таких диверсій не було - це означає, що бойовики готувалися, вербували агентуру і зараз починають діяти», - каже Вовк.

Такими диверсіями бойовики переслідують відразу кілька цілей – і це не просто помста за своїх командирів, а й удар по блокаді Донбасу, яка їм, як ніж по горлянці, оскільки їм нікуди дівати свою продукцію і вони не отримують необхідного з боку України.

Крім того, за словами Вовка, терористи хочуть схилити українську владу до переговорів, більш лояльним для них умов і виборів на Донбасі при відкритому кордоні. Ще одна мета - заспокоїти тих, хто кричить, що Росія йде з Донбасу. А крім того, після ряду терактів питання обов'язково піднімуть на переговорах в Мінську і на міжнародному рівні. Росія обов'язково використовує ці факти для шантажу і для розгойдування ситуації в Україні.

Активізуватися потрібно всім

Генерал Вовк закликав активізуватися і спецслужби і силовиків і пересічних громадян.

«Останнім часом ми втратили пильність. Силовики вже не попереджають громадян про пильність і про сторонні предмети в транспорті або в місцях скупчення людей. Та й пересічні громадяни вже розслабилися. Саме час знову бути напоготові», - попередив генерал.

Пересічним громадянам слід по можливості уникати великого скупчення людей, а якщо такої можливості немає – не втрачати пильність. Під загрозою можуть опинитися військові склади, вокзали, залізничні вузли, об'єкти інфраструктури, атомної енергетики, сховища і т.д.

Цікаво, що прихильники донецьких бойовиків відкидають версію про диверсантів. Замість цього в соціальних мережах спливло відео 2014 роки від так званого народного командира бойовиків Горлівки Ігоря Безлера, на якому він стверджує, що саме українські військові зі своїх складів постачають бойовикам зброю.

У поставках зброї він звинуватив свого колишнього шефа Артура Герасимова, а також екс-міністра Лебедєва.

До речі, цю ж версію підтверджує і військовий прокурор Анатолій Матіос. Він уже відзвітував, що завдяки старанням військової прокуратури та суддям їм вдалося повернути армії снарядів на суму 7,3 мільярда гривень. Як виявилося, снаряди в Балаклеї просто списали.

«Окремий привіт генералам і полковникам, які під носом у себе не бачили і дозволили списати на продаж цей боєздатний скарб» - резюмував Матіос.

Так кому і куди продали б списані снаряди країни, яка воює з ворогом? Сподіваємося, на це питання таки зможе відповісти військова прокуратура.