2017 рік можна сміливо назвати роком лазерного озброєння. Влітку Міністерство оборони США проведе фінальні випробування лазерної установки HEL MD з потужністю в 50 кіловат. Ця установка призначена для ураження повітряних цілей, балістичних ракет і безпілотників.

Лазерна зброя вже стала реальністю і дуже скоро почне застосовуватись в бойових умовах. Види озброєнь, які раніше описували фантасти, поступово сходять зі сторінок книг і стають реальністю. Портал Знай.ua розповідає про зброю майбутнього, яке існує вже зараз.

Лазерна зброя

Власне, той самий HEL MD, але не тільки. Якщо ця лазерна установка розміщується в броньованій вантажівці з мобільною радарною системою, то для потреб військового флоту розроблена подібна система HELLADS. Ця система не така потужна, як її «старший брат» HEL MD, зате компактна і швидко охолоджується. Завдяки вбудованій системі охолодження, HELLADS може довше вести безперервний бій, автоматично вражаючи все загрозливі кораблю повітряні об'єкти. На даний момент ведуться випробування, протягом кількох років HELLADS планують почати використовувати офіційно.

Розробки лазерної зброї ведуться не тільки в США, але і в Китаї, Росії та інших країнах. Проте, саме американці в цій сфері попереду всієї планети і, безумовно, будуть першими, хто застосує таку зброю в бою. Незважаючи на велику енерговитратність, лазерні установки мають ряд істотних плюсів: швидкість, безшумність, невидимість. Крім того, на лазерний промінь не впливає вітер, від нього немає віддачі. Та й ціна одного пострілу - менше 10 доларів.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Ракетна відповідь Китаю

Основою військового флоту США вже багато десятиліть залишаються авіаносці. Військова доктрина США будується на швидких повітряних атаках з моря. Відповідно, Китай, який офіційно розглядає США як ймовірного противника, свою військову доктрину будує на протидії авіаносцям.

Для цього був розроблений ракетний комплекс «Дунфен-21». Чим він унікальний? «Дунфен» можна точно вражати невеликі цілі на великій відстані. Одна така ракета можна знищити великий авіаносець, а крім того, її не помітять радари.

Власне для боротьби з таким чудом техніки американці і розробили свої лазерні установки, які повинні випалити всю технічну начинку ракети ще до того, як вона долетить до цілі.

«Дунфен-21» - це, безумовно, новітнє слово в ракетобудуванні. Артилерія майбутнього.

Рейкова гармата

Електромагнітна зброя, яка довгий час існувала в книгах і комп'ютерних іграх, вже стала реальністю. Звичайно, поки що ручної зброї такої системи немає. Навпаки, рейкові гармати дуже великі і громіздкі. Але дуже перспективні, як якісно новий вид артилерії.

У минулому році ВМС США офіційно протестували нову гармату, яка показала фантастичні результати. Далекобійність такої гармати - близько 250 морських миль (463 км), а швидкість снаряда в кілька разів перевищує швидкість звуку.

Принцип роботи рельстрона досить простий: між двома електродами (рейками) встановлюється електропровідний об'єкт, який і служить снарядом. Така гармата може прискорити кілограмовий металевий об'єкт до швидкості 4 км/с.

Новий дисковий кулемет

Неодноразово в фантастичних фільмах ви могли бачити пристрій, який діє одночасно по принципу вогнепальної зброї і осколкової гранати, тобто вражає все навколо кулями в лічені секунди.

Тепер це вже не фантастика. Кулемет під назвою DREAD недавно почав проходити випробування в приватній лабораторії. Принцип його дії заснований на дисках, які випускають кулі, обертаючись. За одну хвилину DREAD робить близько 120000 оборотів, причому безшумно і без віддачі. Перегрівається вкрай незначно.

Безумовно, такий пристрій вже викликав інтерес у військових, адже він ідеально підходить для міських боїв.

Жуки-шпигуни

До створення справжніх жуків-кіборгів приступили в агентстві агентства Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) в США. Згідно з проектом, в результаті експериментів повинні вийти жуки-гібриди, які зовні не будуть відрізнятися від звичайних комах. Але при цьому будуть повністю підкорятися командам завдяки імплантації електроніки.

Таким жучком можна буде управляти на відстані, вмонтувати в нього камеру, ампулу або голку з отрутою. Загалом, в шпигунських іграх такий помічник буде незамінний.

Стелс-камуфляж

Нова канадська розробка, яка дозволить бійцеві з'являтися і зникати на очах у противника, як той самий Хижак з однойменного фільму. Проект настільки секретний, що подробиці безпосередньо технології «невидимості» на даний момент невідомі.

Як стверджує генеральний директор Hyperstealth Biotechnology Corp Гай Крамер, його камуфляж не використовує камер, акумуляторів і дзеркал. Це нова, особлива тканина, яка якимось чином використовує заломлення світла, щоб зробити об'єкт позорим. Технологія отримала назву «квантовий Стелс».