Міністерство закордонних справ України офіційно направило північним сусідами ноту щодо припинення "Договору про дружбу та співробітництво між Україною і Російською Федерацією".


Це підтвердив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на брифінгу в Києві:

Павло Клімкін
Павло Клімкін

"Сьогодні ми передали відповідну ноту Росії. Це дуже важливий момент, оскільки в цій ноті дуже детально аргументується щодо всіх порушень РФ, я підкреслюю, всіх суттєвих положень цього договору", - прокоментував Клімкін.


Як відомо, найближчим часом МЗС має намір поставити про це до відома ОН, ОБСЄ та інші міжнародні організації.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще


Договір про дружбу та співробітництво між Україною і Російською Федерацією

Договір про дружбу з Росією
Договір про дружбу з Росією


У вересні 2018 року підписаний указ про припинення дії цього документу, він набув чинності 19 вересня. 6 вересня Рада національної безпеки та оборони підтримала пропозицію президента щодо непродовження Договору про дружбу з Росією на наступні 10 років.

Влітку влада вирішила: юридично всі підстави для розірвання угоди є, тому міністри почали підготовку пакету документів.

Договір про дружбу з Росією
Договір про дружбу з Росією


Цікаво, що ще два роки тому Україна підготувала позов до міжнародного суду проти Росії за порушення "Договору про дружбу, партнерство і співробітництво". Восени в МЗС підкреслили: будуть пропонувати компромісне рішення питання, але мова йшла у першу чергу про остаточне скасування договору, умови якого російська сторона, до слова, постійно порушувала і продовжує це робити, створюючи загрозу суверенітету та територіальній цілісності нашої держави.

Договір про дружбу з Росією
Договір про дружбу з Росією


"Договір про дружбу і партнерство між Україною і РФ" був підписаний 31 травня 1997 року. Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума — 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року.

Договір про дружбу з Росією
Договір про дружбу з Росією

Згідно зі статтею 40 договору, його укладено строком на 10 років. Дія договору автоматично продовжується на наступні 10-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за 6 місяців до закінчення 10-річного періоду.


Дивіться: Дію договору про дружбу між Україною та Росією припинено


Нагадаємо, парламент України звернувся до Конституційного Суду із проханням розглянути на предмет відповідності Конституції поправки, що закріплюють курс країни на Євросоюз і НАТО.
Як повідомляв Знай.ua, Міністерство закордонних справ України збирається повідомити Росії про припинення дії договору про дружбу до 27 вересня.
Також Знай.ua писав, затвердили проект заяви парламенту про те, що Україна не сприйме "прощення" Росії, яке зараз активно просувають у Раді Європи.