Україна закликала ООН ввести миротворчу місію на Донбас.

засідання ООН
засідання ООН

Про це стало відомо із заяви Президента України Петра Порошенка, повідомляє прес-служба глави держави.

Порошенко відзначив, що розгортання миротворчої операції з мандатом ООН на Донбасі "може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу".

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Про це він заявив під час виступу на Заході високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру в рамках участі у 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

"У 21 столітті світ не став безпечнішим місцем. Ми продовжуємо бути свідками війн та агресії, навіть на Європейському континенті. Поки ми тут дискутуємо, зовнішня військова агресія проти України триває, грубо порушуючи Статут ООН та резолюції Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки Організації", - сказав Порошенко.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Глава держави повідомив, що, за найбільш скромними оцінками аналітиків ООН, кількість жертв конфлікту сягнула близько 35 тисяч, включаючи більше 10 тисяч загиблих та близько 25 тисяч поранених. У той же час кількість внутрішньо переміщених осіб перевищила 1,5 мільйона.

Війна на Донбасі
Війна на Донбасі

"Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з чітко визначеною метою щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу", - наголосив гарант.

За його словами, це могло б змусити Росію добросовісно виконувати Мінські домовленості.

Водночас Порошенко підкреслив, що Росія всіляко намагається виступати проти миротворців.

"Причиною цього, серед іншого, є те, що Кремль боїться. Він боїться, що миротворці побачать російських військових та військову техніку на всій окупованій території.

"Хіба не повинна ООН надати сміливу відповідь цьому виклику?", - наголосив президент.

Президент також нагадав, що звернення України щодо розгортання операції з підтримання миру ООН на окупованій території Донбасу досі не було задоволено.

Місія ООН

Нагадаємо, Росія заявляє про своє бачення розв'язки на Донбасі, яка за всіма пунктами розходиться з українською.


Як писав раніше Знай.ua, Президент України Петро Порошенко назвав "замилюванням очей" пропозицію глави Кремля Володимира Путіна щодо миротворців на Сході України.

Володимир Путін
Володимир Путін


Також Знай.ua писав про те, що політичні керівники "нормандської четвірки" планують провести зустріч у вересні.