Північноатлантичний альянс закликає Російську Федерацію негайно звільнити захоплених у полон українських моряків і кораблі ВМС України.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Йенс Столтенберг, передає "112".

"Ми закликаємо Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі, які вона захопила. Росія також повинна дозволити свободу навігації та безперешкодний доступ до українських портів. Росія демонструє поведінку зневаги до кордонів своїх сусідів, включаючи військову присутність в Абхазії і Осетії. Ми закликаємо Росію припинити це і вивести свої війська з цих регіонів Грузії", - сказав Столтенберг.

Кораблі НАТО в Чорному морі

При цьому він додав, що сили НАТО постійно присутні в Чорноморському регіоні.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

"У відповідь на агресивну поведінку Росії ми істотно підвищили свою присутність за останні роки в Чорноморському регіоні: на морі, в повітрі і на суші. Кораблі НАТО регулярно патрулюють і навчаються в Чорноморському регіоні... Присутність НАТО досить вагома в Чорноморському регіоні, і ми будемо продовжувати оцінювати нашу присутність в регіоні", - зазначив генсек.

"Сьогодні під час зустрічі члени Альянсу абсолютно чітко подали сигнал, що вони будуть продовжувати надавати політичну і практичну підтримку Україні, а також продовжувати присутність в Чорноморському регіоні, не тільки в рамках НАТО, але і в двосторонньому форматі. Ми підтримуємо ВСУ різним чином: допомагаємо у боротьбі з кіберзагрозами, навчання, поліпшення системи управління, зміцнення морських можливостей. Ми також допомагаємо Україні відновити Академію флоту в Одесі... ми дуже чітко будемо відстежувати ситуацію Чорноморському регіоні", - заявив Столтенберг.

Також він згадав, що будь-які спроби блокувати доступ українських судів в Азовське море є порушенням договору між Україною і Росією.

Нагадаємо, у Москві готові розглянути пропозиції по обмін полонених українських моряків.

Як повідомляв портал Знай.uа, Петро Порошенко вважає за необхідне запросити кораблі НАТО в акваторії Азовського моря для стримування агресії Кремля.

Також портал Знай.uа писав, Андрій Парубій попросив НАТО в акваторії Чорного і Азовського морів наростити присутність кораблів і літаків.