Національний банк України сподівається на позитивне рішення ради директорів Міжнародного валютного фонду з питання виділення допомоги і очікує на надходження траншу до 25 грудня 2018 року.

Про це заявив глава Нацбанку Яків Смолій на прес-брифінгу в четвер, 13 грудня.

"Засідання ради директорів МВФ заплановано на 18 грудня, де буде розглядатися українське питання. Ми очікуємо на позитивне рішення за програмою stand-by замість діючої сьогодні програми EFF і очікуємо, що черговий транш надійде після прийняття рішення до 25 грудня", — повідомив Смолій.

Яків Смолій

При цьому глава НБУ додав, що сума першого траншу, згідно очікуванням Нацбанку, складе 1,4-1,9 млрд доларів. Однак остаточну суму буде відомо тільки після засідання ради директорів.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Як відомо, 5 грудня Кабінет міністрів України схвалив проект меморандуму про співпрацю між Україною і Міжнародним валютним фондом. Тепер 14-місячну програму stand-by має затвердити Рада МВФ.

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія схвалила рішення про надання Україні фінансової допомоги у розмірі 500 мільйонів євро в рамках траншу програми макрофінансової допомоги ЄС. З урахуванням цього траншу загальна сума макрофінансової допомоги ЄС досягла € 3,3 млрд.

Нагадаємо, що у 2019—2020 роках Україні необхідно виплатити близько $ 12 млрд за зовнішніми боргами, включаючи відсотки. Яків Смолій впевнений, що співпраця з МВФ є необхідною, щоб Україна змогла розплатитися з мільярдними боргами.

Як повідомляв портал Знай.uа, 11 грудня Україна отримала перший транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу в розмірі €500 млн. Цю інформацію підтвердив єврокомісар Валдіс Домбровскіс.

Також портал Знай.uа писав, що до 10 грудня Україна взяла на себе обов'язки остаточно виконати всі попередні домовленості для затвердження нової програми, після чого рада директорів МВФ обговорить надання програми stand by. В МВФ також підкреслили, що український бюджет на 2019 рік залишив позитивне враження.