Кожен, хто хоча б раз брав позику у фінустанові, то у він вже має кредитну історію. Це досьє позичальника, в якому міститься інформація про всі взяті ним кредити і те, наскільки своєчасно вони погашалися. Експерти розповіли, як перевірити свою кредитну історію.

Кожен споживач має право, згідно чинного законодавства, перевірити свою кредитну історію безкоштовно. Це можна зробити один раз на рік.

уважно читайте договори

Проте для цього доведеться особисто звернутися в офіс бюро і написати заяву на її одержання або ж надіслати заяву поштою.

Також потрібно прикріпити копії ваших документів: паспорта та ідентифікаціного коду.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Якщо в ви бажаєте перевірити історію більше одного разу, тоді послуга буде платною (від 25 до 50 грн).

банк

В Україні реально працюють лише такі кредитні бюро:

· Українське бюро кредитних історій (УБКІ). Створено ПриватБанком. У його базі міститься понад 38 мільйонів кредитних історій.

· Міжнародне бюро кредитних історій. База з приблизно 20 млн кредитних історій. Працює з фінансовими компаніями і найбільшими роздрібними банками. Всього близько 100 партнерів.

· Перше українське бюро кредитних історій. Це бюро у співпраці з більшістю фінустанов.

· Українське кредитне бюро. База з 4 млн кредитних історій. Працює з десятком великих банків, а також зі страховими компаніями.

кредит

Крім банків і фінансових компаній, кредитною історією можуть цікавитися кредитні спілки, лізингові, страхові та колекторські компанії.

Кожне бюро на своєму офіційном сайті викладає інформацію щодо своїх клієнтів, якими можуть бути лізингові компанії, кредитні спілки тощо.

гроші

Якщо так сталось, що ви дізнаєтесь про кредит, який оформлений на ваше ім'я, але реально ви його не брали, вам також необхідно звернутися до одного з бюро з відповідною заявою.

Після отримання заяви від клієнта бюро в межах 15 днів звернеться до банку, в якому взяли кредит, за роз'ясненнями.

Нагадаємо, в Україні запрацював закон про банкрутство фізичних осіб. Фахівці пояснили, що потрібно робити, якщо ви не можете упоратися з непідйомними кредитами.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям показали, як на них наживають банки сьогодні.

Також Знай.ua писав про те, що українцям нагадали, хто може отримати податкову знижку та за яких умов.

Дивіться: Кредит чи розстрочка на житло. Що обирають українці