Цього тижня Петро Порошенко оголосить про своє висунення на другий президентський термін. У цьому переконують люди з його оточення. Заявить про рішення пізніше, ніж його прямі конкуренти: Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський та Анатолій Гриценко.

Штаб Порошенка минулого тижня почав збір підписів на підтримку змін до Конституції з приводу вступу України в ЄС і НАТО. Ця тема, поряд з армією, автокефальною церквою і децентралізацією, стане однією з ключових у передвиборній кампанії, передає РБК-Україна.

"Порошенко заявить про наміри на громадському, а не партійному форумі. Захід організовує партія "БПП - Солідарність". Такий формат обраний через те, що Порошенко піде на вибори як самовисуванець. Формальною прив'язкою до партії, рейтинг якої нижче персонального рейтингу Порошенко, він може ускладнити для себе президентський забіг", - повідомили у його оточенні.

Стратегія і тактика

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

У команді відзначають, що не мають наміру експлуатувати церковну тему під час виборчої кампанії.

"Риторика агітаційної кампанії Порошенко концентрується навколо його досягнень на посаді: що вже зроблено і що належить зробити. У риториці міцно закріпилася "прозахідна і антиросійська повістка", що цілком поєднується з центральним мотивом кампанії Порошенко - вступ до Євросоюзу і НАТО", - повідомляється.

Друзі і союзники

Керуватиме передвиборчою кампанією Порошенка буде перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук.

"Сум'яття представляє і неясність з боку мера Києва Віталія Кличко, який залишився формальним головою партії "БПП-Солідарність". Його численні борди дали привід для розмов про те, що планує реанімувати свою партію "УДАР" і балотуватися в президенти. У президентському оточенні запевняють, що Кличко не братиме участі у виборах", - зазначається.

Крім того, у Порошенка налагодилися відносини з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Відлига настала ще перед новим роком.

"Ми підтримали Гройсмана при голосуванні за бюджет. Йому вдалося уникнути дефолту. Адже з МВФ він би не домовився без участі президента, у президента прямий діалог з Лагард", - запевняє один з членів президентської команди.

У штабі Порошенка розраховують на підтримку з боку лідерів "Народного фронту" Арсенія Яценюка, спікера парламенту Андрія Парубія та секретаря РНБО Олександра Турчинова. Проте лояльності від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова - однієї з впливових фігур в НФ - в президентській команді не очікують.

"Так, Аваков частково підіграє Тимошенко по вертикалі поліції, але нам він не заважатиме", - каже один зі штабістів Порошенко.

Трохи завадити планиам Порошенка може фронтмен групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, якщо вплутається в президентську гонку або підтримає когось із кандидатів.

Нагадаємо, "Я в грі", - цими словами лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук підігрів днями інтерес всієї країни. Витримавши паузу поки спаде ажіотаж довкола амбіцій Зеленського, один із найвідоміших патріотів України сказав те, що так довго від нього хотіли почути.

Здавалося б, саме час складати амбітну програму, аж тут музикант випадково "зливається" з перегонів.

Як повідомляв "Знай.ua", Вакарчук розповів правду про співпрацю з Порошенком.

Також "Знай.ua" писав, Вакарчук не витримав конкуренції із Зеленським.