Поки українці слідкують за перипетіями у Раді, а медіа зайняті висвітленням прийняття закону про мову, АМКУ дозволив Ахметову купити ще 2 обленерго і стати монополістом на ринку постачання електроенергії.

Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Про це повідомляють Наші Гроші.

Так стало відомо, що в четвер, 25 квітня, антимонопольний комітет надав дозвіл компанії ТОВ "ДТЕК Нафтогаз" на придбання у групи "VS Energy" акцій "Київобленерго" і "Одесаобленерго" у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах.

Голосування за це рішення було роздільним. Їхні прізвища стануть відомі після відповіді Комітету на запит, відзначають журналісти "Наші Гроші".

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У повідомленні акцентують, що цим придбанням група Ріната Ахметова суттєво перевищив поріг 35% на ринку поставок електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку.

Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Напередодні голосування колишній член НКРЕКП Андрій Герус, який у команді Володимира Зеленського опікується антимонопольною тематикою, письмово повідомив держуповноважених АМКУ, що де-факто оператор мереж (обленерго) отримає вирішальний вплив на господарську діяльність відповідних постачальників електроенергії в регіонах, створених на базі енергозбутових підрозділів обленерго.

Ренат Ахметов
Ренат Ахметов

Варто нагадати, що наразі група Ріната Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів, через який може здійснюватись, але не здійснюється імпорт в Україну дешевшої електроенергії з Європи.

Журналіст "Наші Гроші" Юрій Ніколов прокоментував скандальне рішення АМКУ.

"Щойно АМКУ більшістю голосів дозволив Ахметову опанувати Київобленерго і Одесаобленерго, отримавши в руки вже більше 35% обленерго України. Все це означає, що у Ахметова вже не просто структурні ознака монополіста на окремих ринках, якими він обзавівся при злочинному потуранні керівництва АМКУ", - відзначив журналіст.

Шоковані українці прокоментували публікацію журналіста.

Нагадаємо, політолог Юрій Романенко прокоментував посилення економічного тиску на Україну з боку Росії після поразки чинного гаранта Петра Порошенка на президентських виборах.

Як повідомляв раніше Знай.ua, народний депутат України та соратник поки чинного президента Петра Порошенка Ігор Кононенко прийшов на допит до Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Також Знай.ua писав про те, що перемога Зеленського на виборах не дає спокою ні політикам, ні журналістам, які невтомно гадають, якими будуть перші кроки новообраного гаранта.