Днями європейський комісар Йоханнес Хан зустрівся з новообраним президентом Володимиром Зеленським.

Володимир Зеленський та Йоханнес Хан під час зустрічі

Про це повідомляють українські ЗМІ та нагадують подробиці розмови.

Єврокомісар нагадав, що головним завданням для нового президента стане виплата Україною величезних держборгів. Також він заявив, що Україна повинна вирішити проблему, пов'язану із закінченням 1 січня 2020 року строку контракту на транзит російського газу.

газ в Україні
газ в Україні

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Борг МВФ

Цьогоріч Україна повинна віддати з відсотками 478,22 млрд грн, хоча ще на початку року ця сума була меншою — 417,5 млрд грн. Саме зараз сума виплат в два рази більше, порівняно з середніми показниками платежів за попередні чотири роки.

МВФ
МВФ

Зараз в Україні хронічний дефіцит бюджету. Тобто витрати перевищують доходи. І єдиний вихід, який бачить влада, це перепозичати і закривати дірки, за якими настає термін оплати. В результаті борг весь час зростає, і на його погашення направляється менше грошей, ніж країна знову бере в борг.

Можна збільшити доходи бюджету, зробити його профіцитним і не займати на прожиток, а починати віддавати борги. А для цього має рости економіка і українська продукція з високою доданою вартістю повинна бути затребувана на зовнішніх ринках.

Російський газ

Друга проблема України — це закінчення строку контракту на транзит газу. Згідно з умовами, російський газ транспортується в Європу через територію України по газотранспортній системі, яка була побудована ще в радянський час. Десятирічний контракт між "Нафтогазом" і російською компанією "Газпром" діє до 1 січня наступного року. Єврокомісар прямо натякає, що Україна повинна домовитися з Росією щодо транзиту газу. Його припинення може призвести до дефіциту блакитного палива в Європі, а жителі ЄС не повинні залишитися взимку без тепла.

Подорожчання газу
Подорожчання газу

Але не тільки в інтересах Європи, але і в інтересах України не тягнути час, а укладати контракт на вигідних для країни умовах, поки не добудовані "Північний потік-2" і друга нитка "Турецького потоку". Однак нинішнє керівництво НАК "Нафтогаз" не поспішає переглядати договір. До того ж припинення транзиту спричинить збитки в розмірі близько $3 млрд на рік. Але страждають прості українці — у тарифі закладено додаткові націнки європейським посередникам.

Нагадаємо, Верховна Рада розглянула сім проектів постанов про дату інавгурації Володимира Зеленського.

Як повідомляв раніше Знай.ua, представники парламентських політсил і Володимир Зеленський дійшли згоди щодо дати інавгурації.

Також Знай.ua писав про те, що Петро Порошенко в останні тижні своєї каденції проводить масові кадрові ротації, користуючись зволіканням з інавгурацією.