Вже у понеділок, 20 травня, о 10 годині ранку розпочнеться урочисте засідання Верховної Ради, на якому складе присягу новообраний президент Володимир Зеленський.

Про це повідомляють ЗМІ.

Варто відзначити, що чинне законодавство летально регламентує процес вступу новообраного президента на посаду.

Відомо, що спочатку голова парламенту відкриє урочисте засідання Ради, яке матимуть змогу транслювати всі загальнонаціональні телеканали.

Верховна Рада
Верховна Рада

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Спершу у залі виконають гімн України, і лише після цього спікер повідомить нардепів і гостей про інавгурацію нового президента, і надасть слово голову ЦВК, яка проголосить офіційні результати виборів.

Наступним виступає голова Конституційного суду, який має підтвердити, що новий президент виконав усі вимоги закону, і нічого не перешкоджає йому скласти присягу.

Обіцянку служити українському народу новообраний президент має оголошувати, поклавши руку на Конституцію і, за бажанням, на Пересопницьке Євангеліє.

Законодавство чітко визначає, що саме має сказати новообраний президент Володимир Зеленський.

"Я, Зеленський Володимир Олександрович, волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі".

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Після складення присяги президент вступає на посаду, що підтвердить голова КСУ. Він же вручить главі держави символи влади: булаву, гербову печатку і знак. Пізніше йому залишиться проголосити з трибуни парламенту інавгураційну промову і очікувати завершення засідання вже у президентському кріслі, поряд із яким розташовано прапор, або штандарт, глави держави.

При цьому існує й інша частина, яка наступає після урочистостей у Верховній Раді. Відзначається, що ввечері розпочнеться закритий вечірній прийом.

Нагадаємо, політолог Юрій Романенко пояснив причини виходу із коаліції Верховної Ради партії "Народний Фронт" екс-прем'єра Арсенія Яценюка.

Як повідомляв "Знай.ua", у п'ятницю, 17 травня, фракція "Народний фронт" оголосила про вихід з коаліції Верховної Ради. Команда новообраного президента Володимира Зеленського відреагувала на таке рішення.

Також "Знай.ua", чинний президент України Петро Порошенко наказав готувати інавгурацію новообраного президента Володимира Зеленського.