У Верховній Раді України зареєстрували законопроект №2616, що пропонує грошову компенсацію за відмову від права на землю.

Ініціаторами законопроекту стали народні депутати від президентської фракції "Слуга народу".

У документі йдеться, що якщо людина відмовляється від земельної ділянки, то має право на компенсацію. Зазначимо, що для ведення особистого селянського господарства за законом можна отримати до двох гектар. Під садівництво – до 0,12 га. На будівництво житлового будинку для села і міста існують різні норми: якщо в селі можна претендувати на 0,25 га, в селищах – 0,15 га, то в місті дадуть максимум 0,1 га. Ще 0,1 га можна отримати для будівництва дачі й 0,01 га – під гараж.

Продаж землі, фото: Zik
Продаж землі, фото: Zik

Якщо ділянка має кадастровий номер і виділений блакитним кольором, то вже комусь належить. Але ці карти не можна назвати достовірними на 100% – часто інформація застаріла. Україні можуть отримати цю землю, однак у "Слузі народу" відзначають, що зазначеним правом користуються далеко не всі.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

"Реалізувати зазначене право на практиці та отримати за життя земельні ділянки хоча б одного-двох видів вдається лише незначній кількості громадян. Велика кількість людей взагалі не знає про такі положення Земельного кодексу України. Дехто знає, проте не намагається використати своє право, оскільки не вірить в реальну можливість цього. Зате інші, маючи підвищені "можливості", використовують таке право в повному обсязі та отримують всі шість ділянок", – йдеться в пояснювальній до проекту закону.

Верховна Рада
Верховна Рада

Щоб отримати компенсацію, потрібно написати заяву до місцевих органів влади. Отримати відшкодування можна буде за відмову від права на одну з ділянок землі або навіть всіх. А сума залежатиме від ринкової вартості землі, а також від цільового призначення ділянки та регіону, де вона знаходиться.

Нагадаємо, народний депутат від президентської фракції "Слуга народу" Олексій Устенко потрапив у гучний скандал. Він заявив, що Україна нібито сама спровокувала анексію Криму, "прийнявши" у 2014 році закон про мову.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Путіна зробили "реверанс" Зеленському: мир на Донбасі, формула Штайнмайєра та інші "обіцянки" Лаврова.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський підписав доленосний для України закон: торгувати з Росією більше не будемо.