Як відомо, нещодавно президент України Володимир Зеленський звільнив з посади директора Державного бюро розслідувань Романа Трубу. Відтак, в свою чергу лідер держави обрав нового голову, яким стала нардеп від фракції "Слуга народу" Ірина Венедіктова. Наразі ж стало відомо, чому вибір президента зупинився саме на ній, пише "Країна".

Як відомо, раніше Венедіктова розповідала, що ще тоді не з президентом Зеленським вона познайомилася у минулому, 2018 році.

"Я хочу сказати, що ще в кінці літа. Мене запитали, чи не буду я виступати експертом по певним правових питань. Мені стало цікаво, і я відповіла, що виступлю ... Потім він Зеленський запросив мене на зустріч, я приїхала, між нами відбулася розмова, який тривав приблизно 30 хвилин. Була досить проста бесіда, не було реверансів, відразу все пішло по жорстких питаннях. І з цього часу я стала радником Володимира Олександровича з правових питань", - розповідала раніше нардеп.

Ірина Венедіктова

Вже після цього, вона почала активно налаштовувати зв'язок із Зеленським. Відтак, одним із важливих факторів, чому саме її президент обрав головою ДБР стало й те, що лідер держави має на меті мати тісну співпрацю з новим керівником, а не різними групами впливу в його оточенні.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Венедиктова була потрібна президенту, щоб безпосередньо керувати ДБР, щоб там не було самостійної київської фігури, яка обросла зв'язками, зобов'язаннями або знаходиться в залежності від будь-яких груп впливу. Те, що вона не з системи, - це і її перевага, адже на неї ніхто не зможе натиснути, і її недолік, бо їй потрібно буде взяти під контроль всю роботу відомства і організувати її ", - говорить для видання політолог Вадим Карасьов.

Зауважимо, що саме глава ДБР має контроль над всіма іншими правоохоронними органами, адже сааме вони проводять розслідування. Таким чином, як йдеться, маючи "свого" директора президент може тримати на гачку і інших силовиків.

Ірина Венедіктова

Також ходять чутки стосовно того, що Венедиктова далеко не простий юрист і потрапила в Зе-команду не випадково. З'ясувалося, що вона донька не останньої людини в системі МВС - проректора Харківського університету внутрішніх справ.

"Вона - не випадкова людина, безумовно. Її сім'я має великі зв'язки в правоохоронній системі. Старі харківські міліцейські кадри, у яких своя лінія поведінки. Для них кар'єрний зліт Ірини - велика удача і за це вони будуть вірою і правдою служити президенту. Хоча Аваков, та й інші правоохоронці, безумовно, намагатимуться знайти до неї підходи, щоб контролювати ситуацію з кримінальними справами проти своїх співробітників ", - пише видання.

Наразі ж нардеп вже написала заяву щодо власного відсторонення від депутатства. Вже після того, як колеги підтримають її "звільнення". Вона зможе приступити до обов'язків голови ДБР.

Нагадаємо, народний депутат від президентської фракції "Слуга народу" Олексій Устенко потрапив у гучний скандал. Він заявив, що Україна нібито сама спровокувала анексію Криму, "прийнявши" у 2014 році закон про мову.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Путіна зробили "реверанс" Зеленському: мир на Донбасі, формула Штайнмайєра та інші "обіцянки" Лаврова.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський підписав доленосний для України закон: торгувати з Росією більше не будемо.