Внаслідок загострення конфлікту між США та Іраном, в Україні замислились, як відреагують світові товарні ринки, зокрема ринки аграрної продукції, пише Хвиля.

За даними Держстату експорт с/г продукції (включає тваринництво, рослинництво і жири та олії), складає 36,6% від сукупного обсягу за 10 місяців 2019 року, а в структурі ВВП на сільське господарство припадає 14,8% за результатами трьох кварталів поточного року.

Для розуміння того, як реагують товарні ринки на економічні і військово-політичні кризи, взято за приклад дві кризові ситуації на Близькому Сході, а саме Американо – Іракську війну (початок — березень 2003 року) і громадянську війну в Сирії ("Арабська весна" початок в березні 2011 року).

Графік історії котирувань по цінах закриття місяця.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Всім відомо, що нафта це один з головних геополітичних та економічних інструментів, її використовують як засіб тиску на країни, як інструмент хеджування інвестиційних ризиків, до неї "прив’язують" вартість інших енергоресурсів і тд.

Пшениця була вибрана в якості індикатора поведінки ринків с/г продукції оскільки регіон Близького Сходу і Північної Африки є одним з найбільших імпортерів саме цієї культури, займаючи 29,7% світового імпорту пшениці.

Золото - це найпопулярніший актив, який професійні інвестори обирають для "пересиджування" криз.

Дональд Трамп, фото з вільних джерел
Дональд Трамп, фото з вільних джерел

В класичному варіанті економічної кризи відбувається скорочення світової економіки і як наслідок падіння обсягів споживання сировинних товарів – нафти, руд, металів, с/г продукції та ін. За таких умов інвестори в спекулятивні операції і реальний сектор економіки виходять з ризикових активів і викупають безпечні такі як золото, держ облігації США, а також валюти – японську єну і швейцарський франк.

На відміну від сировинних ринків, золото стабільно зростало в періоди криз, до того ж зростала не тільки ціна, а й об’єми купівлі цього активу в періоди, які ми розглядаємо, що типово для подібних ситуацій.

Нагадаємо, Зеленський підтвердив найгірші побоювання українців про аварію МАУ: "Не виключається..."

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Ірані розбився літак МАУ з українцями на борту, усі версії трагедії

Також "Знай.ua" писав, про аварію українського літака в Ірані: повна хроніка і що відомо