Опубліковано нові записи "плівок Гончарука", коли прем'єр Олексій Гончарук у вересні 2019 року обговорював, як "продати" МВФ непопулярне підвищення цін на газ для населення. Про це повідомляє Знай.ua.

У розмові також фігурують: міністр енергетики Олексій Оржель, глава Мінрегіону Альона Бабак, міністр економіки Тимофій Мілованов, заступник міністра фінансів Василь Шкураков і глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Відео з'явилося на Youtube-каналі "Стенограма наради".

Так, запис триває 8 хвилин і має часті "склеювання". До того, як на нараду по газу прийшов Гончарук, учасники обговорювали тему приватизації.

Міністр енергетики Оржель заявив, якщо в Україні за скасування ПСО (покладання соціальних зобов'язань) злетять ціни на газ, то це вдарить по постачальникам тепла. Він запропонував переконати МВФ відкласти відмову від ПСО вже після завершення опалювального сезону.

"Якщо буде підвищення цін на газ, то ми навіть не зможемо закласти цей тариф для постачальників тепла. Постачальники згенерують борги", - пояснив Оржель.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

скріншоти

"Цього не буде. Вони на це не підуть. Потрібно обгрунтувати це якоюсь логікою", - не погодився Гончарук.

Чиновники прогнозували, що попит на дорогий газ стане "неплатоспроможним" і керівництво навіть великих міст на неї не погодиться. Коболєв запропонував іншу схему – щоб міста купували газ наперед за рахунок зворотної фінансової допомоги.

У свою чергу Бабак відповіла, що доведеться змінювати Бюджетний кодекс і брати гроші на цю схему з бюджету розвитку. Тоді як витрати на газ – це витрати споживання, а не розвитку.

"Вони нічого не зекономлять. Вони все втратять. Заощадить держава на субсидії, але не місцеве самоврядування. Це ресурс місцевого самоврядування на розвиток, яким ви проавансуєте витрати споживання", - зазначила міністр Мінрегіону.

Потім Гончарук засумнівався, що МВФ погодиться на такі маніпуляції з Бюджетним кодексом.

"Дуже проста історія. Розповідають казки. Але якщо б ти був на їхньому місці, то сказав би "товариші папуаси", - передбачив дії МВФ Гончарук.

скріншоти

Нагадаємо, з мережі зникли аудіозаписи прослушки наради команди прем'єр-міністра Гончарука.

Як повідомляв портал Знай.uа, Гончарук вперше зробив заяву про те, хто і навіщо його прослуховував.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський розібрався з Гончаруком: президент прийняв рішення.