Люди часто не вміють говорити іншим "ні", боячись образити або бути грубіяном. Однак, не варто виконувати чужі прохання собі у збиток, тому варто навчитися відмовляти навіть найближчим. Про це передає Clutch.

Ось які поради допоможуть навчитися говорити "ні":

Обміркуй прохання

Не потрібно відразу відповідати "так" на прохання знайомих. Скажи "Мені потрібно подумати" і проаналізуй ситуацію. Чи є у тебе час, можливості і засоби щоб реалізувати те, про що тебе просять? Якщо тобі буде занадто складно виконати прохання, варто відмовитися без всякого жалю.

Перестань ставити себе на останнє місце

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

В першу чергу потрібно піклуватися про себе, а потім про інших. Якщо твого ресурсу буде недостатньо, ти й іншим ти не допоможеш, і собі життя трохи зіпсуєш.

Відмовляй, не кажучи "ні"

Якщо тобі важко відповісти "ні", відмовся, використовуючи інше слово. Все можна перефразувати: "Мені зараз незручно говорити. Я не компетентна в цьому питанні. Я боюся зіпсувати, тому не хочу і братися. Я дуже зайнята в суботу" і так далі.

Сприймай себе по-іншому

Можливо, ти хочеш бути в очах інших привітною і доброю людиною, яка завжди готова прийти на допомогу. Однак, всім милий не будеш. Зміни роль і стань людиною, яка допомагає тоді, коли їй зручно, вміє відмовляти і завжди робить вибір не на шкоду собі. Може кілька халявщиків тебе і "розлюблять", але яка різниця, адже вони все одно ніколи не були тобі справжніми друзями.

Нагадаємо, ранні пробудження оздоровлюють і роблять людей щасливішими. Згідно з дослідженням, опублікованим в Psychiatric Research, люди, які прокидаються о 6 ранку або раніше на 25 % рідше страждають від депресії, ніж ті, хто люблять подовше повалятися у ліжку.

Раніше Знай.ua повідомляв, ці 5 порад зроблять тебе по-справжньому успішною людиною.

Також Знай.ua писав, дослідник в області сну Пол Келлі (Paul Kelley) пропонує перенести початок робочого дня на 10 ранку.