Астрономи офіційно підтвердили існування чотирнадцятого за рахунком супутника Нептуна. Їм вдалося це зробити за допомогою космічного телескопа Hubble і нової техніки обробки зображень. Об'єкт, який вперше був помічений на зображеннях 2004 року і позначений як S/2004 N1 або Нептун XIV, тепер має назву Гіпокамп. Його назвали на честь царя риб – давньогрецького міфічного персонажа.

Автори дослідження пишуть:

"Космічний апарат NASA Voyager 2, який відвідав систему Нептуна в 1989 році, виявив 6 невеликих внутрішніх супутників. Через 30 років ми відкрили сьомий. Вважається, що всі вони молодші Нептуна і сформувалися відносно швидко після захоплення планетою Тритона – найбільшою місяця".

Вперше Гіпокамп був помічений під час вивчення знімків кільця Нептуна в 2013 році. Зображення були отримані телескопом між 2004 і 2005 роками і в 2009 році. Тільки зараз і після того, як в 2016 році його втретє виявили на знімках системи Нептуна, цей маленький світ був підтверджений і каталогізований. Він збільшив колекцію супутників у найдальшій від Сонця планети до чотирнадцяти.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Гіпокамп рухається орбітою Нептуна неймовірно швидко. Він робить один оборот навколо нього всього за один земний день. Він є найменшою серед усіх семи внутрішніх лун – його діаметр складає всього 34 кілометри. Супутник обертається досить близько до Протея – найбільшою з лун (його діаметр сягає 400 кілометрів). Тому астрономи вважають, що Гіпокамп утворився з матеріалу, який був вирваний з Протея кометою.

Дослідники повідомили:

"Протей має на своїй поверхні досить великий кратер Фарос, розмір якого сягає 230 кілометрів. Це свідчить про те, що в минулому місяць піддавалася катастрофічного зіткнення, яке викинула багато речовини в космос і ледь не була зруйнована. З одного з уламків і міг сформувався Гіпокамп".

Це відкриття може допомогти дізнатися, як з'явилися інші супутники Нептуна. Якщо Гіпокамп виник при такому зіткненні, то інші теж могли виникнути в ході аналогічних подій.

"Знай.uа" писав: вчені розповіли, що ховається за Нептуном

Напомним: Hubble вперше показав, як виглядає Уран і Нептун

Читайте також: NASA сфотографировало унікальне явище на Юпітері