Протягом багатьох років вчені вважали, що батьківщиною пива є Стародавній Єгипет. Це думка грунтувалася на старовинних манускриптах і археологічних розкопках. Але нещодавно дослідники розшифрували шумерські джерела, які дозволили це змінити. Виявилося, що першовідкривачами легендарного пінистого напою є саме шумери.

У 2018 році в ході археологічних розкопок вчені Стенфордського університету на чолі з професором Лі Лю виявили найдавнішу пивоварню в світі. Вона розташувалася неподалік від середземноморського міста Хайфа, Ізраїль. Щонайменше, її вік сягає 13 тисяч років.

Найдавніша пивоварня була створена натуфийцами, які проживали в цій місцевості в період мезоліту. Мова йде про печерних людей, які в основному займалися полюванням і рибальством. Певну роль в їх діяльності зіграло збирання різних злаків і трав. Саме завдяки цьому вони навчилися варити пиво.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Професор Лі Лю

Лі Лю розповіла про приготування хмільного напою:

"Вони довбали в камені ямки у відео судин. У них вони не тільки зберігали потрібні рослини, але і подрібнювали, а потім і нагрівали. Процес варіння стародавнього пива був не менш складним, ніж сучасний. Натуфійці, наприклад, пророщували дикоросле зерно, яке вони збирали. Вони розуміли, що саме так і створюється основа для міцного напою, тобто робиться солод. Потім вони розтирали проростки, нагрівали отримане пюре, додавали в нього природні дріжджі, зібрані в лісах і полях. При це пиво виходило слабоалкогольним, але дуже густим".

Вчені припустили, що спочатку пиво мало ритуальне значення. Ним могли поминати померлих, відзначати (закріплювати) вдалий промисел і так далі. Практично неможливо встановити, коли саме пиво перетворилося на просто приємний напій, який використовується в масовій кількості для задоволення.

Нагадаємо, прилад Васко да Гами потрапив в книгу рекордів Гіннеса.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські археологи на місці видобування каменю для будівництва валу Адріана виявили малюнки римських солдатів віком 1800 років.

Також "Знай.uа" писав, археологи з Тулейнского університету знайшли в Перу масове місце поховання XV століття, де зберігаються сотні останків дітей і лам.